A patra ediţie a Festivalului de Film pentru Copii, în Bucureşti
alte articole
Festivalul Internaţional de Film pentru Copii, Kinodiseea, se va desfăşura între 16 şi 21 noiembrie în Bucureşti, la Cinema Studio, Cinema Eforie şi Sala Elvira Popescu, anunţă evz.ro. Ajuns la cea de-a patra ediţie, Kinodiseea revine anul acesta cu un caleidoscop de filme distractive şi educative, atât pentru cei mici, cât şi pentru părinţi.
Organizatorii le promit celor mici o serie de surprize inedite, printre care se numără ateliere de iniţiere în cinematografie, un bal mascat, dar şi o secţiune specială dedicată filmelor clasice Disney.
În cadrul acestei secţiuni, copiii vor avea şansa să urmărească, cot la cot cu adulţii, unele dintre lungmetrajele clasice care au bucurat copilăria multor generaţii. Cartea junglei, Regele Leu sau Frumoasa şi Bestia sunt doar câteva dintre titlurile care vor anima programul Kinodiseea.
În premieră naţională, în Competiţia organizată la Festivalul Kinodiseea vor fi incluse cele mai bune opt lungmetraje pentru marele ecran ale anului 2012, premiate la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin sau la European Film Awards. Capetele de afiş sunt Zarafa, povestea prieteniei dintre un băieţel şi o girafă şi a călătoriilor lor pline de neprevăzut, Gattu, un film despre un oraş fantastic, plin de zmee şi Dragonul de gheaţă, povestea unui băiat aflat în căutarea unui nou cămin, ce trece printr-o mulţime de aventuri, se îndrăgosteşte pentru prima oară, descoperă balenele şi îşi face prieteni neobişnuiţi.
Peliculele provin din Cehia, Olanda, Franţa, Suedia, India, Estonia şi Letonia şi sunt atât producţii de animaţie, cât şi filme cu actori. La finalul proiecţiilor speciale ale filmelor din Competiţie, copiii îi vor putea întâlni pe regizorii sau pe actorii de pe marele ecran şi le vor putea pune întrebări legate de filme.
Ateliere de actorie, montaj, costume, handmade şi un bal mascat
Juriul este şi în acest an format din copii, cei mai în măsură să acorde Premiul pentru cel mai bun film. Pe lângă selecţia de producţii internaţionale pentru copii, cei mici vor avea ocazia să participe la workshopuri de actorie, montaj, costume, handmade, susţinute de specialişti care îi vor iniţia în tainele cinematografiei. Mai mult, ei se vor bucura de nenumărate surprize şi de un bal mascat, unde îşi vor putea întâlni personajele preferate.
Capetele de afiş sunt Zarafa, povestea prieteniei dintre un băieţel şi o girafă şi a călătoriilor lor pline de neprevăzut, Gattu, un film despre un oraş fantastic, plin de zmee şi Dragonul de gheaţă, povestea unui băiat aflat în căutarea unui nou cămin.
”Copiii au nevoie de eroi şi de poveşti, iar accesul la filme de calitate, potrivite pentru vârsta lor, îi va pune faţă în faţă cu eroi adevăraţi, îi va fascina, le va deschide orizontul şi provoca imaginaţia. De aceea am şi înfiinţat acest festival – pentru că acest tip de cultură croită pe măsura celor mici este atât de puţin accesibilă în România, dar atât de necesară pentru minţi mai deschise şi un imaginar mai divers, lucruri care dau culoarea oricărei copilării fericite”, a declarat Daniel Mitulescu, Directorul Festivalului.
Filmele, subtitrate sau dublate în limba română, în funcţie de recomandarea de vârstă, se adresează copiilor între 5 şi 14 ani, dar şi educatorilor, bunicilor sau părinţilor. Proiecţiile sunt programate în fiecare zi, de la orele 10:00, 12:00 şi 19:00. Accesul la primele două proiecţii şi la Retrospectiva Disney este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Kinodiseea este membru al Asociaţiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) şi este, de asemenea, partener al celor mai importante festivaluri internaţionale de film pentru copii din Europa, precum Kristiansand Internaţional Children’s Film Festival (Norvegia), aflat la a 15-a ediţie, Zlin Film Festival (Cehia), aflat la a 52-a ediţie şi Internaţional Young Audience Film Festival Ale Kino (Polonia), aflat la ediţia cu numărul 29.
Festivalul Internaţional de Film pentru Copii, Kinodiseea, este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Sectorului 5, Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, sponsorizat de Apa Nova, proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Asociaţia Culturală Metropolis, înfiinţată de Daniel Mitulescu, are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr. În această categorie se înscriu şi Festivalul Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea, la care au participat, la cele trei ediţii de până acum, peste 20 000 de persoane, Caravana Metropolis – Cinema în aer liber, care a înregistrat cel mai mare public al unui cinematograf în aer liber din România, 80 600 de spectatori în cele 10 săptămâni de proiecţii şi Balkanik Festival, singurul festival de muzică şi cultură balcanică din România, cu un public de peste 10 000 de persoane la cele două ediţii.