A început genocidul fiscal, 600.000 de contribuabili au devenit inamicii statului
alte articole
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este în fruntea recuperatorilor statului. Obiectivul este clar - colectarea cât mai multor bani pentru bugetul statului. Metoda - trimiterea de somaţii către toate firmele din baza de date, mizând pe "nervii slabi" ai unor patroni care nu vor să aibă de-a face cu inspectorii Fiscului, scrie joi Realitatea.
Metoda a dat rezultate pentru că au crescut încasările pe luna octombrie peste aşteptări, în condiţiile unor rezultate foarte slabe înregistrate până în septembrie.
ANAF a luat o măsură în premieră: a decis să trimită, în prima parte a lunii octombrie, adrese către peste 600.000 de firme selectate din baza de date a contribuabililor, exceptând astfel persoanele fizice şi instituţiile publice, cărora Fiscul le-a transmis deja în prima decadă din octombrie adrese nesemnate sau ştampilate, potrivit Mediafax. În somaţia trimisă, ANAF îi avertiza pe patroni să-şi achite taxele şi impozitele restante înainte de inspecţia fiscală, sau de a se trece la executare silită.
Directorul ANAF a anunţat că, în urma trimiterii acestor adrese, încasările au crescut, depăşind la finalul lunii octombrie nivelul aşteptat, dar nu a putut să explice clar dacă acest lucru a fost un factor determinant sau unul de conjunctură.
"Este o metodă în premieră utilizată în România şi pe unii i-a speriat. Au fost puţine companii care au admis că se confruntă cu dificultăţi financiare şi şi-au luat angajamentul că pe măsură ce vor avea disponibilităţi financiare îşi vor achita restanţele, însă aceste cazuri au reprezentat un procent nesemnificativ", a declarat joi Ion Busuioc, directorul general al Direcţiei Asistenţă Contribuabili în cadrul ANAF, prezent la o la o conferinţă pe tema reorganizării instituţiei.
Astfel, Fiscul a obţinut în octombrie venituri bugetare totale de 17,09 miliarde lei, în creştere cu 7,38% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 2,66% peste nivelul programat, la bugetul de stat încasând 12,13 miliarde lei, cu 8% mai mult decât în octombrie 2012.
Busuioc a informat că Fiscul pune în aplicare "toate măsurile pentru a realiza obiectivul de încasare a veniturilor, de a atinge programul, aceasta (trimiterea adreselor - n.r.) este una dintre măsurile pe care le luăm".
Referitor la practica nou utilizată, directorul agenţiei a precizat că ANAF ar putea trimite în continuare, periodic, astfel de somaţii, dar numai după ce se va evalua impactul celor deja trimise.
"Este o practică utilizată de multe state. În unele ţări, dacă a trecut termenul de 25 ale lunii, de exemplu, pentru declaraţii, într-un interval relativ scurt compania este sunată de inspectorul fiscal şi este atenţionată că nu a fost încasată plata", a declarat directorul.
"După ce am trimis adresele, am primit multe semnale că unele dintre firme şi-au încetat activitatea, au sentinţe de radiere, dar figurează încă în baza de date a ANAF. Adresa nu este semnată pentru că nu reprezintă un act administrativ fiscal, pentru că altfel cineva ar fi înţeles s-o conteste şi atât ne-ar mai fi trebuit să ne trezim cu câteva sute de mii de contestaţii, că inspecţia abia s-a terminat acum două luni, spre exemplu, şi de ce mai trimitem o nouă adresă", a explicat Ion Busuioc.
Directorul ANAF a ţinut să precizeze că scopul acestor adrese a fost unul de atenţionare, în conţinutul acestora fiind precizat că, în cazul în care impozitele şi taxele au fost declarate şi achitate integral, firmele nu trebuie să întreprindă nimic în legătură cu Fiscul.