A fost descoperită o nouă exoplanetă: Planeta Pi

Planeta Pi   încheie o orbită completă în jurul stelei sale la fiecare 3,14 zile
Planeta Pi   încheie o orbită completă în jurul stelei sale la fiecare 3,14 zile (Screenshot - space.com)

O exoplanetă de dimensiuni apropiate de cele ale Pământului a fost descoperită recent şi denumită "planeta Pi", pentru că încheie o orbită completă în jurul stelei sale într-o perioadă de 3,14 zile - aproximarea celebrului număr iraţional "pi" (π), a transmis Space.com citată de Agerpres.

Exoplaneta gravitează pe orbita unei stele pitice aflate la 186 de ani lumină distanţă de Soare, conform unui studiu apărut în publicaţia „The Astronomical Journal” şi a primit numele de catalog K2-315b. K2-315b a fost identificată în datele obţinute în 2017 în cadrul misiunii K2 extinse a Telescopului Spaţial Kepler, aparţinând NASA. Existenţa ei a fost apoi confirmată printr-o serie de observaţii derulate în cursul acestui an de reţeaua de telescoape terestre SPECULOOS (acronimul pentru "Search for Habitable Planets Eclipsing Utra-cool Stars").

"Planeta se deplasează pe orbită cu exactitatea unui ceasornic", susţine coordonatorul noului studiu, Prajwal Niraula, cercetător în cadrul Departamentului pentru Geoştiinţe, Ştiinţe Atmosferice şi Planetologie al Institutului Tehnologic din Massachusetts (MIT), la Cambridge.

După cum îi sugerează numele, K2-315b este cea de-a 315-a exoplanetă descoperită prin intermediul datelor K2. Niraula şi colegii săi au estimat că planeta K2-315b are 95% din suprafaţa Terrei. Acest lucru sugerează că este vorba de o planetă telurică, însă această ipoteză nu a fost încă verificată pentru că deocamdată nu se cunoaşte masa acestei planete.

Steaua mamă a planetei K2-315b are doar 1/5 din dimensiunea Soarelui şi este mult mai "rece" decât astrul zilei. Ea se află însă pe o orbită extrem de apropiată de steaua sa, condiţii în care temperatura medie la suprafaţă este de aproximativ 177 grade Celsius, conform estimărilor.

"Este o lume prea fierbinte pentru a fi locuită", susţine Niraula, adăugând în glumă că este "perfectă pentru a coace plăcinte".

Cu toate că telescopul spaţial Kepler a fost dezafectat de NASA în noiembrie 2018, datele adunate de el continuă să se afle la originea unor noi descoperiri astronomice, chiar dacă telescopul nu mai funcţionează de aproape doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură