Misiunea spaţială CHEOPS dezvăluie misterele exoplanetei WASP-189b: temperatura sa este de 3.200 de grade Celsius

Are nevoie de mai puţin de trei zile pentru a-şi înconjura steaua şi este de 20 de ori mai aproape de ea decât Pământul de Soare.
WASP-189
WASP-189 (ESA)
Mioara Stoica
03.10.2020

Astronomii europeni au descoperit cea mai extremă planetă cunoscută în afara sistemului nostru solar: temperatura suprafeţei sale este de 3.200 grade Celsius. Cercetarea a fost publicată în revista ştiinţifică „Astronomy & Astrophysics”.

Această exoplanetă, botezată WASP-189b este situată la 322 de ani lumină de Pământ şi depăşeşte dimensiunea planetei Jupiter (este de 1,6 ori mai mare). Orbitează în jurul stelei sale, HD 133112, doar 2,7 zile.

„Steaua WASP-189 este situată la o distanţă de 322 de ani lumină de Pământ şi se află în constelaţia Balanţei”, explică Monika Lendl de la Universitatea din Geneva şi primul autor al studiului. „Planeta WASP-189b este deosebit de interesantă deoarece este un gigant gazos care orbitează foarte aproape de steaua sa. Planeta are nevoie de mai puţin de trei zile pentru a îndeplini înconjurul stelei sale şi este de 20 de ori mai aproape de ea decât este Pământul de Soare ", relatează Lendl, explicând cum planeta este de mai mult de 1,6 ori mai mare decât planeta Jupiter, cea mai mare dintre planetele sistemului solar.

Datorită efectelor de maree, o parte a WASP-189b este iluminată constant de lumina stelelor. Ca urmare, partea opusă este întotdeauna în întuneric. Aceasta implică faptul că clima este complet diferită de ceilalţi uriaşi gazoşi din sistemul nostru solar, precum Jupiter şi Saturn. „Pe baza observaţiilor făcute cu CHEOPS, estimăm că temperatura WASP-189b este în jur de 3.200 grade Celsius. Planete de acest gen se numesc „jupiteri super-fierbinţi”. La astfel de temperaturi, fierul nu numai că se topeşte, ba chiar devine gazos. Este una dintre cele mai extreme planete cunoscute până în prezent”, conchide Lendl.

„Măsurând scăderea luminii observată în timpul ocultării planetei, când WASP-189b se ascunde în spatele stelei sale, CHEOPS ne-a permis să stabilim că acest gigant gazos absoarbe o mare parte din lumina pe care o primeşte de la stea şi că cel mai probabil nu conţine nori”, spune Davide Gandolfi, profesor al Departamentului de Fizică al Universităţii din Torino, care face parte din echipa ştiinţifică a proiectului de mai bine de 5 ani. „CHEOPS a observat, de asemenea, două tranzite planetare atunci când WASP-189b trece în faţa stelei sale. Datorită preciziei cu care CHEOPS măsoară variaţiile de flux, am arătat că steaua are o formă non-sferică datorită vitezei mari cu care se roteşte în jurul axei sale. De asemenea, am confirmat că orbita planetei nu este aliniată cu planul ecuatorial al stelei. Acest lucru sugerează că WASP-189b s-a apropiat atât de mult de steaua sa din cauza interacţiunilor gravitaţionale violente cu alte planete. Calitatea acestor măsurători demonstrează că CHEOPS ne va permite să efectuăm studii detaliate ale exoplanetelor şi ale stelelor în jurul cărora orbitează ”, conchide Gandolfi.

CHEOPS, „vânătorul de planete”

CHaracterising ExOPlanet Satellite (CHEOPS) este primul telescop spaţial al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Una dintre întrebările pe care le-a ridicat noua observare făcută de CHEOPS este modul în care s-a format WASP-189b, deşi orbita sa înclinată sugerează că s-a materializat mai departe de HD 133112 şi a fost ulterior propulsată spre interior.

„Precizia obţinută cu CHEOPS este fantastică”, spune omul de ştiinţă planetară Heike Rauer de la Institute for Planetary Research DLR, din Germania. „Măsurătorile iniţiale arată deja că instrumentul funcţionează mai bine decât se aştepta. Ne permite să aflăm mai multe despre aceste planete îndepărtate.”

Articole de referinţă: First study with CHEOPS data describes one of the most extreme planets in the universe;

CHEOPS space telescope makes ultra-precise temperature and size measurements of an unusual giant planet

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor