Radiotelescopul de la Arecibo s-a prăbuşit

Platforma suspendată a radiotelescopului de la Arecibo a căzut, distrugând observatorul
Platforma suspendată a radiotelescopului de la Arecibo a căzut, distrugând observatorul (Ricardo Arduengo/AFP/Getty Images)

Radiotelescopul Observatorului Arecibo, cu diametrul de 300 de metri, s-a prăbuşit marţi în jurul orei 7:55, în Porto Rico. Platforma de 900 de tone a telescopului, care a fost suspendată la 150 de metri în aer pentru a trimite şi primi unde radio, s-a prăbuşit pe discul de dedesubt, dărâmând în timpul prăbuşirii şi vârfurile a trei stâlpi mari de sprijin.

Distrugerea radiotelescopului Arecibo nu a fost surprinzătoare: acesta a suferit avarii majore după ce două cabluri s-au rupt în august şi noiembrie.

Pierderea radiotelescopului Arecibo dă o lovitură majoră eforturilor de a proteja Pământul de asteroizii periculoşi şi de a căuta semne de viaţă străină inteligentă.

Cu toate acestea, în aşteptarea unei finanţări majore, un nou echipament de ultimă generaţie ar putea fi construit în locul lui.

În cei 57 de ani de funcţionare, telescopul Arecibo a căutat asteroizi periculoşi din apropierea Pământului, a căutat semne de viaţă extraterestră şi a descoperit prima planetă dincolo de sistemul nostru solar.

În 1974, Arecibo a transmis cea mai puternică transmisie pe care Pământul a trimis-o vreodată pentru a comunica cu eventuali extratereştri. În 2016, a detectat primele explozii radio repetate - semnale spaţiale misterioase despre care oamenii de ştiinţă cred acum că provin de la stele moarte.

Dar problemele cu radiotelescopul Arecibo au început în august, la scurt timp după ce furtuna tropicală Isaias a trecut peste Porto Rico. Un cablu auxiliar gros de 8 cm a ieşit din priză la unul dintre cele trei turnuri ale telescopului şi s-a prăbuşit în vasul reflector de mai jos.

Apoi, la începutul lunii noiembrie, chiar înainte ca reparaţiile să înceapă cu seriozitate, un cablu principal de 7.000 de tone din acelaşi turn s-a rupt şi s-a prăbuşit în vas. Inginerii credeau că structura era încă suficient de puternică pentru a evita un al doilea dezastru - iar acest cablu prelua doar 60% din încărcarea estimată - dar noua defecţiune s-a dovedit prea mare.

Ambele cabluri defecte susţineau enorma platformă metalică de deasupra vasului. Experţii au prezis în noiembrie că, dacă un alt cablu din acelaşi turn s-ar rupe, platforma va cădea odată cu acesta.

Probabil că asta s-a întâmplat marţi dimineaţă.

Pierderea telescopului lui Arecibo este o lovitură majoră dată activităţii oamenilor de căutare a vieţii extraterestre, capacităţii pământenilor de a apăra planeta de asteroizi şi întregului câmp al radioastronomiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură