A crescut contrabanda cu ţigări
alte articole
Comerţul ilicit cu ţigarete a crescut în luna septembrie la 14,2% din piaţă, faţă de 12,9% în iulie şi 13% în ianuarie. Potrivit celui mai recent studiu al companiei de cercetare Novel Research, magazinele de tip Duty- Free sunt principala sursă pentru contrabanda cu ţigări.
„În septembrie, Duty-Free confirmă trendul ascendent din ultimele luni şi devine principala sursă pentru comerţul ilicit cu ţigarete, ajungând la 26,7% (comparativ cu 23,2% în iulie). Scăderea semnificativă a produselor provenite din Serbia, până la 23,4 (faţă de 32% în luna iulie), vine pe fondul creşterii Duty Free, ambele surse afectând în special regiunile de Vest. Rămân relativ constante ponderea produselor cu timbru de Moldova (26,2% faţă de 22,4% în iulie) şi ponderea celor provenite din Ucraina (19,3% în septembrie, comparativ cu 17,7% în iulie)”, a declarat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.
Chiar dacă ponderea produselor de contrabandă provenite din Serbia a scăzut ca urmare a măsurilor speciale luate în luna septembrie de autorităţile române pe graniţa de Sud-Vest, fenomenul este departe de a fi sistat.
”Creşterea traficului ilicit pe frontierele de Nord Est şi a traficului cu produse tip Duty Free provenite din Grecia, via Bulgaria arată că este nevoie de intensificarea eforturilor concertate ale instituţiilor competente în combaterea contrabandei, în aceste zone vulnerabile. În acest context, este important de precizat că, în urma disponibilizărilor şi a posturilor blocate, Vama şi Poliţia de Frontieră se confruntă cu serioase deficienţe de personal operativ. Vorbim despre realităţi care ne îngrijorează şi care pot pune sub semnul întrebării eficienţa operaţiunilor”, a subliniat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.
Chiar şi în condiţiile creşterii contrabandei cu ţigarete în septembrie cu 1,3 puncte procentuale, media lunară a pieţei negre în acest an se situează la circa 13,4%, încadrându-se în nivelul relativ constant înregistrat începând din ianuarie 2012. Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România, atrage atenţia asupra pierderilor la bugetul de stat pe care fiecare punct procentual le implică.
”Trebuie să ţinem cont că, în urmă cu un an, în luna septembrie 2011, comerţul ilicit cu ţigarete se situa la 11,8%. Companiile de tutun virează lunar către stat peste 200 de milioane de euro, însemnând accize şi TVA, drept urmare orice punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă un câştig substanţial pentru buget. Aşadar, este nevoie ca autorităţile să continue să fie în alertă, mai ales dacă observăm schimbarea rapidă a tendinţelor pe piaţa neagră, ca urmare a versatilităţii grupărilor infracţionale”.
Potrivit unui studiu realizat anual de KPMG, în statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, comerţul ilicit cu ţigarete se situa, în 2011, la 10,4% din piaţa totală. Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris România şi Bulgaria, este de părere că autorităţile române trebuie să menţină ca obiectiv reducerea contrabandei cu ţigarete sub nivelul european. Nivelul contrabandei poate fi în continuare redus numai prin continuarea eforturilor autorităţilor, susţinute şi prin parteneriate cu producătorii.
Măsuri concrete pentru reducerea contrabandei
Industria a înaintat autorităţilor de resort o serie de propuneri concrete în vederea reducerii comerţului ilicit cu ţigarete şi a creşterii veniturilor la bugetul de stat, considerând că este nevoie în continuare de îmbunătăţirea cadrului legislativ unitar care să reglementeze mai clar infracţiunile de contrabandă şi evaziunea fiscală. Printre acestea se numără aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infracţiunii de evaziune fiscală/contrabandă, atât pe teritoriul vamal naţional, cât şi în punctele de trecere a frontierei, precum şi instituirea unor mecanisme de verificare şi calificare a infracţiunilor în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria, unde nu mai există puncte de control vamal.
De asemenea, potrivit reprezentanţilor industriei tutunului, este importantă atribuirea unor competenţe specifice poliţiei locale şi jandarmeriei, pentru sancţionarea vânzării produselor de contrabandă în pieţe, târguri sau pe stradă, precum şi confiscarea mijlocului de transport folosit pentru activităţi ilicite, indiferent dacă a fost sau nu modificat în acest scop. Legislaţia ar trebui să prevadă că mijloacele de transport modificate, care au fost confiscate, nu pot fi valorificate, ci distruse, pentru a nu mai fi recumpărate de contrabandişti.
Industria reiterează şi cererea de reluare a scanării tuturor mijloacelor de transport în punctele de trecere a frontierei şi cere ca sumele primite de statul român, ca urmare a acordurilor semnate de marii producători de tutun cu Comisia Europeană să fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit, dotarea cu echipamente speciale, mentenanţa echipamentelor existente, precum şi instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în domeniu.
Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. Accizele plătite în 2011 de cele trei mari companii producătoare de ţigarete, fără TVA şi impozit pe profit, au reprezentat aproximativ 9% în totalul veniturilor bugetare.