85 de ani cu Regele Mihai
alte articole
În ziua de 20 iulie 2012, Majestatea Sa Mihai I împlineşte 85 de ani de când a devenit rege. În ziua de 20 iulie 1927, bunicul său, Regele Ferdinand I, a murit la Sinaia, fiind urmat la Tronul României de nepotul său, devenit Mihai I, la vârsta de cinci ani împliniţi. În cei trei ani ai primei domnii, Regele Mihai a fost reprezentat de o Regenţă.
La Ateneul Român, în seara de luni, 16 iulie, a fost prezentat filmul documentar Mihai I Regele Românilor” realizat de Marilena Rotaru la Televiziunea naţională, cu ocazia acestei aniversări fără pereche în România, în Europa şi în lume. Nici un monarh, de pe nici un meridian şi din nici o epocă, nu a trăit 85 de ani după proclamarea ca rege.
Seara de la Ateneu s-a bucurat de o atmosferă cu totul ieşită din comun. Interesului şi admiraţiei faţă de Coroana Română li s-au adăugat afecţiunea pentru Regele Mihai, respectul şi recunoaşterea faţă de meritele sale istorice şi din prezent. Deşi nu era în sală, Regele a fost prezent în inimile tuturor, iar această legătură profundă s-a simţit cu putere în fiecare clipă a evenimentului. Principesa Moştenitoare Margareta şi-a reprezentat tatăl, ca de atâtea ori în ultimii douăzeci de ani, cu graţie şi legitimitate, alături de Principele Radu al României, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului României, oameni de cultură. Dintre aceştia îi amintim pe primul ministru Victor Ponta, Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, academicianul Solomon Mărcuş, secretarul de Stat Dan Petre.
Filmul Mihai I Regele Românilor” va fi prezentat publicului la Televiziunea naţională joi, 19 iulie 2012, la ora 22:10, pe canalul TVR1. Documentarul evocă pagini din istoria României cu biografia Regelui Mihai I, pe parcursul celor 85 de ani care au trecut de la moartea Regelui Ferdinand şi urcarea pe tron a Principelui Moştenitor Mihai, la 20 iulie 1927. Filmul conţine imagini în premieră ale unor evenimente, ascunse publicului la data producerii lor. Este vorba despre ziua de 24 decembrie 1990, când, venind în România să se închine la mormintele strămoşilor (Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand şi Regina Maria), Regele Mihai I şi o parte a Familiei Regale (Regina Ana, Principesele Margareta şi Sofia) au fost obligaţi de persoane înarmate să se întoarcă din drum şi să plece în Elveţia. Un alt moment prezentat în premieră este cel din 7 octombrie 1994, când Regele Mihai a fost oprit, de asemenea, la aeroport, continuând să fie singurul român căruia nu i se dădea voie să vină în ţară.
Alături de imagini din arhiva personală, creată de-a lungul a douăzeci de ani (începând cu primul interviu realizat la Versoix, în 1991), Marilena Rotaru realizează portretul Regelui Mihai cu documente unice, înregistrate cu Majestatea Sa. Imaginile de arhivă sunt completate de mărturiile ASR Prinţului de Walles, precum şi cele ale unor personalităţi de prim plan ale societăţii româneşti şi universale ca: Eugen Ionescu, istoricii Neagu Djuvara, acad. Al. Zub, Ioan Scurtu, Corneliu Coposu, prof. Ion Zamfirescu, Doina Cornea, Al. Paleologu.
Deşi nu era în sală, Regele a fost prezent în inimile tuturor, iar această legătură profundă s-a simţit cu putere în fiecare clipă a evenimentului.
Mesajul filmului: monarhia a fost cea mai prosperă şi armonioasă perioadă din istoria României, iar Regele Mihai este şi la această oră cea mai înaltă instanţă morală a românilor. Documentarul va putea fi urmărit şi la TVR Cultural sâmbătă, 21 iulie, de la ora 16:45.
Majestatea Sa Regele va mai avea două momente aniversare importante în acest an: la Bucureşti în jurul zilei de 25 octombrie, când va împlini 91 de ani şi la Londra, în jurul zilei de Sfântul Mihai, când va fi sărăbătorit de Ordinul Regal Victorian, în calitatea sa de cel mai cu vechime membru al Ordinului, a cărui Mare Cruce a primit-o în anul 1937 de la Regele George al VI-lea al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.