Familia Regală, la Castelul Windsor

Regina Elisabeta a Marii Britanii la parada Forţelor Armate, 19 mai 2012, în Windsor
Regina Elisabeta a Marii Britanii la parada Forţelor Armate, 19 mai 2012, în Windsor (Chris Jackson / AFP / GettyImages)

La Castelul Windsor şi la Ascot au avut loc sâmbătă evenimentele celei de-a doua zile a ceremoniilor oficiale dedicate Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, printre invitaţii de onoare fiind şi membrii Familiei Regale a României.

În prima parte a dimineţii, 80 de membri ai Familiilor Regale ale lumii au fost invitate în Loja Regală din parcul Castelului Windsor, unde urma să aibă loc, la ora 12, o paradă militară în cinstea Suveranei britanice. Regele Mihai, împreună cu Principesa Moştenitoare Margareta şi cu Principele Radu au fost invitaţi la acest eveniment. A avut loc o scurtă recepţie, în prezenţa Suveranilor lumii invitaţi la Londra.

La ora 12, în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a, a Ducelui de Edinburg, a altor membri ai Familiei Regale britanice şi a reprezentanţilor Familiilor Regale europene, a avut loc o paradă militară la care au participat 3.000 de soldaţi şi ofiţeri britanici din Forţele Terestre, Marina Regală şi Forţele Regale Aeriene.

Şeful Statului Major al Armatei britanice a rostit un discurs, iar apoi Regina Elisabeta a II-a a răspuns cu un discurs de mulţumire. A avut loc o scurtă ceremonie religioasă, iar apoi 80 de avioane din Armata britanică au survolat grădina Castelului Windsor. În cursul survolării, 20 de avioane au zburat într-o formaţie reprezentând cifra 60, iar 27 de avioane au zburat, mai apoi, într-o formaţie reprezentând cifrul Reginei, EIIR. Evenimentul s-a încheiat cu intonarea Imnului Regal.

La ora 13, la Ascot, a avut loc un dejun oficial, prezidat de Alteţele Lor Regale Ducele de York şi Principele Edward, fiii Reginei Elisabeta a II-a. La eveniment au participat invitaţii regali, printre care s-au numărat Regele Mihai, Principesa Margareta şi Principele Radu, precum şi Principele Nicolae, Principesa Elena şi soţul acesteia, Alexander Nixon.