6 motive pentru care să luăm în serios glutamina

Aminoacizii sunt cărămizile din care este construit corpul nostru. Este foarte probabil, că aţi auzit deja despre unul din cei mai importanţi aminoacizi - L-glutamina. Veţi fi surprinşi, totuşi, să aflaţi că această moleculă modestă este responsabilă de un spectru larg de funcţii din organismul uman. Glutamina este cel mai răspândit aminoacid şi, potrivit rezultatelor cercetărilor în acest domeniu, poate fi de folos în cazul multor afecţiuni serioase.
(DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)
Ina Nituleac
04.08.2012

Aminoacizii sunt cărămizile din care este construit corpul nostru. Este foarte probabil, că aţi auzit deja despre unul din cei mai importanţi aminoacizi - L-glutamina. Veţi fi surprinşi, totuşi, să aflaţi că această moleculă modestă este responsabilă de un spectru larg de funcţii din organismul uman. Glutamina este cel mai răspândit aminoacid şi, potrivit rezultatelor cercetărilor în acest domeniu, poate fi de folos în cazul multor afecţiuni serioase.

L-glutamina reprezintă 60% din aminoacizii liberi din corpul uman. Deşi organismul este capabil să producă suficienţi aminoacizi, în diverse momente de stres nu poate face faţă acestui proces complicat. Iar cine dintre noi poate evita stresul în ziua de azi? Prin urmare, putem afirma că glutamina este un aminoacid esenţial şi, în anumite situaţii, trebuie să facem rost de el în mod suplimentar din exterior. Iată câteva domenii, în care glutamina este absolut indispensabilă.

Inima. Glutamina joacă un rol important în menţinerea funcţionării normale a sistemului cardiovascular. Este sursa principală de energie pentru celulele endoteliale ale vaselor de sânge. În plus, glutamina reglează sinteza oxidului nitric, care afectează tonusul vaselor sangvine şi reduce inflamaţia în pereţii acestora, ceea ce constituie o modalitate excelentă de prevenire a aterosclerozei şi accidentelor vasculare.

Sistemul nervos. Glutamina poate contribui, de asemenea, la îmbunătăţirea stării generale de spirit, a concentrării şi memoriei. Glutamina penetrează rapid bariera hemato-encefalică şi se transformă în acid L-glutamic. Acidul glutamic este extrem de important pentru că poate fi transformat în sursă de energie pentru celulele nervoase, atunci când nivelul zahărului în sânge este scăzut.

Digestia. Glutamina este un nutrient de bază pentru celulele intestinale şi ajută la reglarea dividerii celulare. Suplimentele de glutamină s-au dovedit a fi eficace în cazul pacienţilor cu colită ulcerativă, boala celiacă, boala Crohn şi sindrom de colon iritabil. Motivul principal al acestor reuşite este faptul că glutamina contribuie la prevenirea inflamaţiei şi proceselor autoimune.

În plus, s-a estimat că aproximativ 6% din populaţia globului este purtătoare de bacterii H.pylori, care provoacă ulcer stomacal. Studiile au arătat că glutamina poate proteja în mod sigur şi eficient împotriva H.pylori şi contribuie la vindecarea ulceraţiilor.

Detoxifierea. Glutamina constituie sursa primară de energie pentru celule limfatice şi le ajută să neutralizeze mai bine toxinele acumulate. Amintim, că sistemul limfatic menţine echilibrul fluidelor şi proteinelor în organism, asigură protecţia imunitară şi filtrează toxinele.

Imunitatea. Infecţiile nosocomiale determină o mortalitate sporită a pacienţilor după diferite intervenţii chirurgicale. Într-un articol publicat în "Jurnalul de nutriţie parenterală şi enterală", s-a raportat că în cazul pacienţilor chirurgicali în stare critică, cărora li s-a administrat glutamina intravenos, a fost observată o reducere considerabilă a perioadei de spitalizare şi a numărului de complicaţii infecţioase. Glutamina este bine cunoscută pentru capacitatea de a creşte imunitatea şi a reduce timpul de vindecare a arsurilor.

Muşchii. Sportivii care doresc să-şi menţină masa musculară şi să reducă timpul de recuperare pot să se servească, de asemenea, de efectele benefice ale glutaminei. Două treimi din glutamina din corpul uman se află în ţesutul muscular. În situaţii de stres şi de activitate fizică intensă, organismul produce mult cortizol, care reduce rezerva de glutamină. Suplimentarea cu glutamină ajuta la prelungirea stării anabolice şi construirea masei musculare.

Cu toate acestea, trebuie să cunoaştem că proprietăţile anabolice şi de regenerare ale glutaminei apar doar atunci când cantitatea ei depăşeşte de 2 - 7 ori concentraţia normală în organismul oamenilor sănătoşi. De aceea, mulţi sportivi folosesc suplimente nutritive cu glutamină, care pot fi achiziţionate în magazine cu nutriţie sportivă.

Varza roşie deţine întâietatea printre sursele naturale de glutamină. În special, varza roşie murată cu oţet de mere este, probabil, una dintre cele mai accesibile surse de L-glutamină. Aceste efecte sunt determinate de procesele profunde de fermentare şi multitudinea de enzime şi bacterii benefice, care permit o mai bună asimilare a aminoacizilor de către organism.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor