500 de poliţişti percheziţionează cel mai mare ziar anti-comunist din Hong Kong
alte articole
Grupurile internaţionale care monitorizează drepturile civile au criticat, joi, guvernul-marionetă din Hong Kong după ce poliţia locală a mobilizat peste 500 de poliţişti pentru a efectua un raid la sediul ziarului pro-democraţie Apple Daily.
Percheziţia a avut ca rezultat arestarea a cinci directori ai ziarului în temeiul aşa-zisei legi a securităţii naţionale pe care regimul comunist chinez a impus-o asupra oraşului. Aceştia au fost acuzaţi de încălcarea articolului 29 din lege, care interzice „colaborarea cu o ţară străină sau cu elemente externe pentru a pune în pericol securitatea naţională”.
Printre cei arestaţi s-au numărat editorul şef al ziarului, Ryan Law, şi editorul asociat Chan Pui-man. Cheung Kim-hung şi Royston Chow, director executiv şi director operaţional al publicaţiei Next Digital, au fost de asemenea arestaţi.
Acesta este cel de-al doilea raid efectuat la sediul ziarului în mai puţin de un an, după ce 200 de ofiţeri de poliţie din Hong Kong au asaltat redacţia în august 2020, la o lună după intrarea în vigoare a legii securităţii naţionale.
"Arestările a cinci directori ai ziarului pro-democraţie Apple Daily, în temeiul legii orwelliene de securitate naţională din Hong Kong, distrug orice pretenţie că Hong Kong-ul susţine libertatea presei", a declarat Steven Butler, coordonatorul programului pentru Asia al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), într-un comunicat.
El a adăugat: „China, care controlează Hong Kong-ul, poate să interzică ziarul, pe care îl consideră o voce critică enervantă, dar aceasta vine cu un preţ ridicat pe care îl vor plăti locuitorii din Hong Kong, care s-au bucurat de decenii de acces gratuit la informaţii”.
Fondatorul ziarului - Jimmy Lai - o legendă a oraşului Hong Kong, se află în prezent în închisoare pentru rolul pe care l-a jucat în timpul protestelor împotriva Beijing-ului din 2019. Lai - unul dintre milionarii oraşului, el însuşi fugit în tinereţe din China comunistă - este pus sub învinuire în temeiul aceleiaşi legi.
Consiliul pentru democraţie din Hong Kong (HKDC), o organizatie din Washington, a emis o declaraţie critică atât la adresa regimului chinez, cât şi a guvernului-marionetă din Hong Kong.
„Hong Kong a rămas cu puţină libertate de exprimare în temeiul legii securităţii naţionale, care îşi propune să reducă la tăcere toţi dizidenţii. Arestările de astăzi marchează încă un pas către reconstruirea Hong Kong-ului pentru a fi pe placul Beijing-ului", a declarat Victoria Hui, membru al consiliului de administraţie al HKDC.
Samuel Chiu, directorul general al HKDC, a subliniat că jurnaliştii din Hong Kong, inclusiv Jimmy Lai, Bao Choy şi Nabela Qoser, au fost vizaţi de regimul comunist pentru „apărarea libertăţii presei”.
„Niciun regim nu poate suprima în totalitate adevărul şi oamenii care îl susţin”, a afirmat Chiu.
Choy este un producător independent al radiodifuzorului public local Radio Television Hong Kong (RTHK), care a fost găsit vinovat şi amendat de guvernul din Hong Kong în aprilie pentru că ar fi făcut declaraţii false pentru a obţine înregistrări ale vehiculelor utilizate într-un atac al mafiei locale asupra protestatarilor, într-o staţie de metrou din Hong Kong pe 21 iulie 2019.
Deseori, Partidul Comunist Chinez foloseşte membri ai Triadelor - mafia din Hong Kong - pentru a reduce la tăcere dizidenţa locală.
Mulţi dintre pasagerii metroului se îndreptau spre casă după ce luaseră parte la un protestul în masă împotriva unui proiect de lege de extrădare care ar fi pregătit calea pentru ca locuitorii oraşului să fie trimişi în China continentală în cazul în care ar fi urmăriţi în justiţie. Odată ajunşi în China, ar fi fost judecaţi de tribunalele aflate sub controlul Partidului Comunist.
Recent, RTHK a refuzat să reînnoiască contractul angajatului său Qoser, cunoscut pentru întrebările dure adresate oficialilor guvernamentali şi parlamentarilor din Hong Kong.
Citiți și Hong Kong: Reporter Epoch Times bătut cu o bâtă de baseball în blocul în care locuieşte
Chris Yeung, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Hong Kong, a declarat că raidul efectuat la Apple Daily a arătat că libertatea presei în Hong Kong a fost „grav subminată” de legea securităţii naţionale.
„Există o protecţie zero a materialelor de ştiri”, a adăugat Yeung.
Poliţia din Hong Kong a ajuns la sediul Apple Daily în jurul orei 7:30 am, ora locală şi a închis orice acces în clădire. Potrivit Apple Daily, poliţiştii au împiedicat jurnaliştii ziarului să îşi folosească birourile şi au accesat computerele reporterilor.
În jurul orei 8:00, ora locală, guvernul din Hong Kong a emis un comunicat de presă, spunând că poliţiştii din cadrul departamentului de securitate naţională al oraşului au efectuat o „operaţiune de percheziţie” la sediul ziarului, care a inclus confiscarea „materialelor jurnalistice”.
Citiți și Beijingul impune ca parlamentarii din Hong Kong să fie aprobaţi de Ministerul Securităţii Statului
Într-un comunicat de presă separat, guvernul din Hong Kong a declarat că locuinţele celor cinci directori au fost şi ele percheziţionate.
Între timp, tranzacţionarea acţiunilor Next Digital la Bursa de Valori din Hong Kong a fost suspendată.
În jurul orei 11:00, ora locală, Steve Li, superintendentul unităţii de securitate naţională din Hong Kong, a declarat presei locale că autorităţile din Hong Kong au îngheţat aproximativ 2,32 milioane de dolari (18 milioane de dolari SUA) în active de la trei companii legate de Apple Daily.
El a mai spus că acuzaţia de colaborare cu forţele externe se referă la peste 30 de articole publicate de Apple Daily încă din 2019, care cereau Occidentului să impună sancţiuni Chinei sau oraşului Hong Kong.
Înainte ca legea securităţii naţionale să fie pusă în aplicare în iulie anul trecut, guvernul din Hong Kong a anunţat că legea nu va fi aplicată retroactiv, deşi textul legii permitea acest lucru. Nu este clar de ce acum autorităţile din Hong Kong citează articole publicate înainte ca legea securităţii naţionale să intre în vigoare.
La prânz, John Lee, secretarul de securitate din Hong Kong, a ţinut o conferinţă de presă în timpul căreia a acuzat directorii Apple Daily că folosesc jurnalismul ce pe un „instrument pentru a pune în pericol” securitatea naţională. În plus, el a cerut ca „jurnaliştii normali” să păstreze distanţa faţă de „infractorii” de la Apple Daily.
Poliţia din Hong Kong şi-a încheiat raidul în jurul orei 13:15. ora locală, luând computerele şi hard diskurile redacţiei.
Citiți și Partidul striveşte: Magnatul Jimmy Lai din Hong Kong acuzat în al treilea proces
Raidul asupra Apple Daily a atras imediat îngrijorarea observatorilor din străinătate. Joseph Wu, ministrul de Externe din Taiwan, şi-a exprimat frustrarea faţă de acţiunile autorităţilor din Hong Kong, într-o postare pe Twitter.
„Autoritarismul duce un război brutal la @appledaily_hk, un simbol al libertăţii pe cale de dispariţie în #HongKong”, a scris Wu.
El a adăugat: „Nu mai am cuvinte pentru a descrie furia şi tristeţea mea în timp ce asist la această tragedie”.