Hong Kong: Magnatul anticomunist Jimmy Lai mai primeşte o condamnare cu închisoarea pentru organizarea de mitinguri neautorizate

Magnatul Jimmy Lai, fondatorul publicatiei Apple Daily critice la adresa regimului, 9 februarie 2021
Magnatul Jimmy Lai, fondatorul publicatiei Apple Daily critice la adresa regimului, 9 februarie 2021 (Anthony Kwan/Getty Images)

Magnatul de presă Jimmy Lai, unul dintre cei mai acerbi critici ai regimului comunist de la Beijing, a primit vineri o nouă condamnare de 14 luni de închisoare pentru rolul său în organizarea unui miting neautorizat din 1 octombrie 2019.

În a doua parte a anului 2019, Hong Kong-ul a fost scena unor proteste masive împotriva regimului comunist chinez, care încerca să scurtcircuiteze sistemul de Justiţie al oraşului prin introducerea unei legi ce permitea extrădarea suspecţilor în China, pentru a fi judecaţi de tribunalele controlate de Partidul Comunist Chinez.

Luna aceasta, Jimmy Lai - care a fost deja condamnat pentru participarea la demonstraţii similare în 18 august şi 31 august 2019 - şi alţi nouă activişti au pledat vinovat pentru organizarea unei adunări neautorizate.

Citiți și Activistul anti-comunist Joshua Wong mai primeşte o condamnare pentru protestele din 2019

Jimmy Lai se află în închisoare din decembrie, după ce i s-a refuzat cauţiunea într-un proces separat în care este urmărit în temeiul aşa-zisei legi de „securitate naţională”, impusă asupra oraşului de Partidul Comunist Chinez - şi care prevede pedepse aspre - inclusiv cu închisoarea pe viaţă - pentru delicte vag definite, precum colaborarea cu puteri străine şi secesionismul.

Numeroşi analişti consideră legea "securităţii" modalitatea prin care regimul comunist de la Beijing încearcă să zdrobească mişcarea anticomunistă din Hong Kong folosind pretexte legale.

Arestările repetate ale lui Jimmy Lai au atras critici din partea guvernelor occidentale şi a grupurilor internaţionale ce monitorizează drepturile civile, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la abuzurile tot mai evidente comise de China comunistă în centrul financiar global, inclusiv pierderea libertăţii de exprimare şi de întrunire.

Citiți și Foşti parlamentari din Hong Kong cer liderilor UE să nu ratifice acordul de investiţii cu China

Beijing-ul susţine că Lai, născut în Guangzhou, este un trădător şi un agitator „anti-China” din cauza criticilor sale la adresa Partidului Comunist Chinez.

Judecătoarea Amanda Woodcock, care l-a condamnat anterior pe Jimmy Lai pentru organizarea unei adunări neautorizate, a judecat cazul de astăzi. Ea a spus că o parte din noua pedeapsă va fi executată cumulat, ceea ce înseamnă că Jimmy Lai se confruntă până acum cu un total de 20 de luni de închisoare.

Marşul organizat de activiştii anticomunişti pe 1 octombrie în Hong Kong a fost marcat de evenimente tragice, inclusiv împuşcarea unui tânăr de către un poliţist. Studentul a fost împuşcat în piept cu muniţie reală, de la doi metri.

Citiți și Joe Biden justifică măcelul comuniştilor împotriva uigurilor: nu ar fi genocid, ci norme culturale diferite

Activiştii Figo Chan, Lee Cheuk-yan, Albert Ho şi Leung Kwok-hung, un grup cunoscut în Hong Kong ca Long Hair, au fost condamnaţi la 18 luni pentru fiecare dintre cele două acuzaţii în acest caz.

„Sunt onorat, de peste 40 de ani depun eforturi pentru a reforma democratic China”, a declarat Lee săptămâna trecută, în cadrul uneia dintre audieri. „Aceasta este dragostea mea neîmpărtăşită, dragostea pentru ţara mea, pe care o port cu o inimă atât de grea”.

Referinţa la cei 40 de ani are legătură cu masacrul din 4 iunie 1989. După ce China comunistă a înăbuşit mişcarea studenţească din 1989 omorând demonstranţii cu tancurile şi mitralierele, numeroşi activişti anticomunişti din China s-au refugiat şi s-au organizat în Hong Kong.

Citiți și Hong Kong: Partidul Comunist arestează aproximativ 50 de foşti parlamentari pro-democraţie

Sentinţa lui Jimmy Lai survine la două săptămâni după ce autorităţile au îngheţat activele aparţinând lui Lai, inclusiv conturi bancare şi participaţia sa de 71,26% la compania Next Digital care publică Apple Daily.

Şeful securităţii din Hong Kong a trimis scrisori către Lai şi sucursalele HSBC şi Citibank luna aceasta, ameninţându-i cu pedepse de până la şapte ani de închisoare pe cei care operează conturile miliardarului, potrivit documentelor obţinute de Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe