Facebook însărcinează un "Consiliu de supraveghere" să stabilească dacă Trump va avea acces la contul său
alte articole
Facebook a anunţat că decizia cu privire la continuarea suspendării contului lui Donald Trump va fi luată de un „consiliu de supraveghere”, un organism care include un activist al Frăţiei Musulmane şi un radical de stânga care, cu ceva timp în urmă făcea glume proaste pe seama lui Barron Trump, fiul lui Trump.
Facebook l-a suspendat pe Trump timp de 2 săptămâni după incidentul din 6 ianuarie, când protestatari au pătruns ilegal în clădirea Capitoliului. Evenimentele au generat acuzaţii ample de "insurecţie" şi lovitură de stat, precum şi o nouă încercare de demitere a lui Trump, chiar şi după ce fostul preşedinte şi-a încheiat mandatul.
Facebook şi Twitter au suspendat conturile preşedintelui imediat după evenimente, iniţial anunţând că suspendarea este făcută pe motivul incitării la violenţă, şi va dura o perioadă de două săptămâni - până la inaugurarea lui Joe Biden. Facebook a prelungit suspendarea, spre deosebire de Twitter care a anunţat imediat că elimină definitiv contul lui Trump - în ciuda faptului că Jack Dorsey, CEO-ul Twitter, a ieşit cu o declaraţie publică în care susţinea că decizia de închidere este problematică.
La sfârşitul săptămânii, gigantul reţelelor de socializare a declarat că va lăsa decizia de continuare a suspendării contului lui Trump pe seama Comitetului său de supraveghere „independent”.
„Având în vedere semnificaţia sa, credem că este important ca acest Consiliu să o revizuiască şi să ajungă la o hotărâre independentă cu privire la oportunitatea confirmării ei. În timp ce aşteptăm decizia consiliului, accesul domnului Trump va rămâne suspendat pe terme nedefinit”, a declarat Nick Clegg, vicepreşedintele pentru business şi comunicare globală al Facebook.
În timp ce Facebook şi mass-media mainstream continuă să se refere la Consiliul de Supraveghere ca fiind „independent”, trebuie menţionat că acesta este plin de tehnocraţi, academicieni şi activişti anti-Trump.
Unul dintre cei mai influenţi membri ai consiliului este Pamela Karlan, o activistă de stânga cunoscută pentru glumele proaste făcute la adresa lui Barron Trump în timpul audierilor pentru destituirea preşedintelui Trump.
„Constituţia prevede că nu pot exista titluri nobiliare”, a spus Karlan în timpul dezbaterii. „Aşadar, în timp ce preşedintele îşi poate numi fiul Barron, el nu-l poate face baron”.
Melania Trump a răspuns atacului asupra lui Barron, care este minor, spunându-i lui Karlan că „ar trebui să-i fie ruşine” de ea însăşi. Administraţia Trump a numit declaraţia lui Karlan „dezgustătoare” şi ulterior ea şi-a cerut scuze.
Un alt membru al Comitetului de supraveghere al Facebook este Tawakkol Karman, un susţinător entuziast al Frăţiei Musulmane, o organizaţie islamistă care a fost acuzată de atacuri teroriste în Orientul Mijlociu.
În ciuda faptului că Parler a fost scos de pe Internet prin deciziile luate de Google, şi apoi de Amazon - motivul oficial fiind presupusul său rol în atacul asupra clădirii Capitoliului -, din analiza post-factum a modului în care protestatarii care au pătruns în clădire a rezultat că asediul a fost, de fapt, coordonat covârşitor pe platforma Facebook, nu de Parler.