Camera Reprezentanţilor trimite procesul de demitere a lui Donald Trump la Senat

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, împreună cu Chuck Schumer, preşedintele Senatului SUA
Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, împreună cu Chuck Schumer, preşedintele Senatului SUA (Alex Wong/Getty Images)

Liderul majorităţii Senatului, Chuck Schumer (D-N.Y.), a declarat că articolul de acuzare înaintat de Camera Reprezentanţilor împotriva preşedintelui Donald Trump va fi transmis Senatului luni, în ciuda faptului că unii experţi în drept constituţional au spus că este un proiect imposibil.

„Am vorbit cu preşedintele Pelosi, care m-a informat că articolul va fi livrat Senatului luni”, a spus Schumer vineri, făcând referire la preşedintele Camerei, Nancy Pelosi (D-California).

Câteva ore mai târziu, Pelosi a confirmat că articolul va fi într-adevăr transferat pe 25 ianuarie.

„Constituţia noastră şi ţara noastră sunt bine deservite de conducerea extraordinară a directorului principal Jamie Raskin şi a reprezentanţilor Diana DeGette, David Cicilline, Joaquin Castro, Eric Swalwell, Ted Lieu, Stacey Plaskett, Madeleine Dean şi Joe Neguse”, a spus ea în o declaraţie, făcând referire la managerii pentru procesul de destituire, pe care i-a numit.

„Avem respect pentru puterea constituţională a Senatului asupra procesului şi suntem întotdeauna atenţi la corectitudinea procesului, menţionând că fostul preşedinte va avea acelaşi timp pentru a se pregăti pentru proces ca managerii noştri”.

Pelosi a încercat să obţină demiterea lui Donald Trump în zilele premergătoare inaugurării lui Joe Biden, într-o singură zi, fără să formeze o comisie parlamentară care să ancheteze dosarul şi fără ca pârâtul să poată să-şi susţină punctul de vedere în faţa Congresului.

Conform anunţurilor făcute, Senatul ar putea începe procesul în jurul orei 13:00 ET marţi, cu excepţia cazului în care Senatul ar hotărî să respingă procesul. În timpul ultimului proces de punere sub acuzare, judecătorul John Roberts a prezidat procesul, dar nu este clar dacă o va face de data aceasta.

Liderul minorităţii din Senat, Mitch McConnell (R-Ky.), a propus amânarea procesului până în februarie pentru a acorda timp de pregătire echipei juridice a lui Trump.

Unii senatori republicani s-au opus acestei perspective. „Nu vom vota numiri, nu vom face nimic pentru situaţia Covid-19, nu vom face altceva decât să acuzăm o persoană care nici măcar nu este preşedinte”, a declarat senatorul John Cornyn din Texas (R -Texas), membru al conducerii republicane, potrivit CNN.

Perspectiva demiterii unui fost preşedinte este fără precedent şi contravine Constituţiei, sunt de părere unii experţi, printre care şi profesorul emerit de la Harvard, Alan Dershowitz.

„Acum că Donald Trump este cetăţean privat, Senatul ar trebui să respingă articolul de punere sub acuzare împotriva sa din cauza lipsei de jurisdicţie”, a scris Dershowitz, care a ajutat la apărarea lui Trump în timpul primului său proces în Senat din 2020, conform Wall Street Journal.

„Constituţia este clară: 'Preşedintele. . . va fi retras din funcţie la punerea sub acuzare. . . şi condamnare'- nu prin expirarea mandatului său înainte ca procesul de punere sub acuzare să fie finalizat. De asemenea, prevede că 'judecarea în cazurile de punere sub acuzare nu trebuie să se extindă mai departe de îndepărtare şi descalificare' - nu sau descalificare”.

Schumer susţine, însă, că nu este neconstituţional să demiţi un fost preşedinte.

„Senatul va desfăşura un proces de destituire a lui Donald Trump", a spus Schumer. „Va fi un proces complet. Va fi un proces echitabil. Dar nu vă faceţi iluzii, va exista un proces şi, când se va termina, senatorii vor trebui să decidă dacă sunt de părere că Donald John Trump a incitat la insurecţie împotriva Statelor Unite”.

Schumer nu a explicat nici durata, nici formatul procedurilor.

Între timp, Jason Miller, un asistent politic al lui Trump, a scris pe Twitter că Butch Bowers, un avocat al apărării din Carolina de Sud, s-a alăturat echipei juridice a lui Trump. Camera a votat anterior pentru acuzarea lui Trump, susţinând că discursul său a incitat la violenţă la Capitoliu pe 6 ianuarie în timpul sesiunii comune a Congresului.

Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a spus că doreşte să împingă procesul în februarie pentru a-i acorda lui Trump timp să se apere.

„Această acuzare a început cu un proces rapid şi minim, fără precedent în cadrul Camerei”, a spus McConnell vineri. „Continuarea nu poate fi un proces insuficient al Senatului, care să-i refuze fostului preşedinte Trump procedura legală sau să prejudicieze Senatul sau preşedinţia însăşi.”

Vineri, Senatul a votat pentru confirmarea generalului retras Lloyd Austin în funcţia de şef al Pentagonului. De asemenea, Biden îi împinge pe parlamentari să adopte un pachet de cheltuieli pentru virusul Wuhan de 1,9 trilioane USD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe