206 candidaţi au susţinut proba scrisă a Bacalaureatului special 2013

Sesiunea specială a examenului de bacalaureat naţional 2013 a continuat marţi, 28 mai, cu proba scrisă, obligatorie, absolvenţii având subiecte diferite, în funcţie de filieră, profil şi specializare.
Examen de Bacalaureat (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
29.05.2013

206 candidaţi au susţinut proba scrisă, obligatorie, a profilului, în cadrul Bacalaureatului special 2013. Sesiunea specială a examenului de bacalaureat naţional 2013 a continuat marţi, 28 mai, cu proba scrisă, obligatorie. Spre deosebire de ceilalţi ani, în acest an, MEN a propus subiecte diferenţiate, în funcţie de filieră şi de profil, în acord cu numărul de ore alocate acestora în planurile-cadru de învăţământ.

Astfel, elevii de la filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică şi cei de la filiera vocaţională, profilul militar, specializarea matematică-informatică, au avut de rezolvat subiecte din categoria M_mate-info.

Elevii de la filiera teoretică, profilul real, specializarea ştiinţele naturii, au avut de rezolvat subiecte din categoria M_ştiinţe-naturale.

Pentru elevii de la filiera tehnologică, profilul servicii, toate calificările profesionale, profilul resurse, toate calificările profesionale, profilul tehnic, toate calificările profesionale, au primit subiecte din categoria M_tehnologic.

La rândul lor, absolvenţii filierei teoretice, profilul umanist, şi, după caz, cei ai filierei vocaţionale, au avut de rezolvat subiecte din cadrul disciplinei Istorie.

Absolvenţii de liceu care au susţinut marţi proba la istorie au avut de rezolvat subiecte de o dificultate medie.

Unul dintre subiecte cerea ca, pe două pagini, să se abordeze "caracteristicile statului român în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea", adică ultima perioadă a domniei lui Alexandru Ioan Cuza, cea a regelui Carol I sau evenimente istorice precum Primul Război Mondial, Unirea de la 1918, Constituţia din 1923, până la cel de-al Doilea Război Mondial.

La un alt subiect, elevii au avut de identificat o serie de evenimente şi personalităţi istorice pe baza unor texte date, precum şi un scurt eseu pe tema implicării domnitorilor din secolele al XV-lea şi al XVI-lea în acţiuni diplomatice.

Din cei 209 de elevi înscrişi, s-au prezentat la examen 206 candidaţi, dintre care 59 au susţinut proba la Matematică, iar 147, proba la Istorie.

Atât subiectele susţinute, cât şi baremele de evaluare şi de notare au fost postate, la ora 15.00, pe website-ul http://www.subiecte2013.edu.ro/.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor