20 de ani de la încheierea Tratatului româno - german
Momentul aniversar a fost marcat de ceremonia de premiere a câştigătorilor unui concurs de desen, în cadrul căruia elevi şi studenţi din toată ţara, au fost invitaţi să exprime în mod artistic ideile pe tema „prietenie“.
Din juriu au făcut parte directoarea Romfilatelia, Cristina Popescu şi ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, care a vorbit despre relaţiile dintre Germania şi România.
„Cred că legătura dintre Germania şi România s-a dezvoltat mult în ultimii 20 de ani, atât din punct de vedere politic şi economic, dar mai ales, în domeniul cultural. Acest aspect este foarte important, în special datorită faptului că există o minoritate germană în România, care are şcoli, teatre şi o programă specială în sistemul de învăţământ superior şi toate acestea fac din România un partener important pentru noi”.
Ambasadorul Germaniei în România a numit „o dată istorică”, ziua de 21 aprilie 1992, momentul în care România şi Republica Federală Germania au încheiat Tratatul privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.
„Tratatul de prietenie dintre România şi Republica Federală Germania, privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa se bazează pe o veche tradiţie. Ţările noastre sunt legate de relaţii culturale seculare, datorate în mare parte prezenţei minorităţii germane în România.”
„România face parte din Uniunea Europeană, dar încă trebuie să muncească foarte mult pentru a câştiga respectul celorlalte state”
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru The Epoch Times, Ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim, a vorbit şi despre viitorul relaţiilor dintre cele două ţări.
„Tratatul dintre România şi Germania este doar un cadru. Lucrăm foarte bine împreună şi desigur, nu avem nevoie de un Tratat. Dar în acest act este un punct important care spune că minoritatea germană din România joacă un rol foarte important în relaţia dintre cele două ţări. Acest lucru ne permite să ajutăm minoritatea germană din România, în vreme ce Guvernul României face acest lucru din ce în ce mai puţin. Acest punct este un foarte bun catalizator în relaţia dintre cele două ţări”.
Lucrarea câştigătoare va sta la baza ilustrării de către Romfilatelia a unei emisiuni de mărci poştale cu prilejul aniversării a 20 de ani de la încheierea Tratatului. Colaborarea dintre Romfilatelia şi Ambasada Germaniei a început în anul 2010. Astfel, aşa cum afirmă Cristina Popescu, directoarea Romfilatelia, concursul „Prietenia” precum şi lansarea, începând cu luna octombrie a acestui an, a unei emisiuni de mărci poştale cu ocazia Zilei Unităţii Germane, reprezintă, în fapt, o continuare a parteneriatului în domeniul filatelic dintre România şi Germania.
„Marca poştală este atributul statului, reprezintă un monopol, suveranitatea ţării. Marca poştală, în general, nu are bariere. Este un adevărat ambasador cultural, iar ceea ce noi vom definitiva cu Germania va marca un eveniment important al relaţiilor bilaterale”, a declarat Cristina Popescu, director Romfilatelia, într-un interviu acordat The Epoch Times.
* * *
România s-a confruntat cu o criză constituţională, şi încă avem îndoieli în ceea ce priveşte reforma în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei, dar cred că România este pe un drum bun
Interviu cu Ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim
Î: Cât de greu a fost să faceţi parte din juriul concursului „Prietenia”?
R: Într-un fel a fost poate cea mai uşoară sarcină pe care am avut-o pentru că am lucrat în echipă. Pe de altă parte, a fost greu pentru că au fost foarte multe lucrări înscrise şi a fost greu să ne dăm seama care este cea mai bună, însă în cele din urmă am reuşit să stabilim.
Î: Cum vedeţi „prietenia” dintre România şi Germania după cei 20 de ani de la încheierea Tratatului privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa?
R: Cred că legătura dintre Germania şi România s-a dezvoltat mult în ultimii 20 de ani, atât din punct de vedere politic şi economic, dar mai ales în domeniul cultural. Acest aspect este foarte important, în special datorită faptului că există o minoritate germană în România, care are şcoli, teatre şi o programă specială în sistemul de învăţământ superior şi toate acestea fac din România un partener important pentru noi.
Î: Aţi numit „o dată istorică”, pentru ambele ţări, momentul în care România şi Germania au încheiat Tratatul privind cooperarea prietenească şi parteneriatul din Europa. Ce ne puteţi spune despre viitorul acestui parteneriat?
R: România face parte din Uniunea Europeană, dar încă trebuie să muncească foarte mult pentru a câştiga respectul celorlalte state. România s-a confruntat cu o criză constituţională, şi încă avem îndoieli în ceea ce priveşte reforma în domeniul justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei, dar cred că România este pe un drum bun.
Tratatul dintre România şi Germania este doar un cadru. Lucrăm foarte bine împreună şi desigur, nu avem nevoie de un Tratat. Dar în acest act este un punct important care spune că minoritatea germană din România joacă un rol foarte important în relaţia dintre cele două ţări. Acest lucru ne permite să ajutăm minoritatea germană din România, în vreme ce Guvernul României face acest lucru din ce în ce mai puţin. Acest punct este un foarte bun catalizator în relaţia dintre cele două ţări.