12 particule de materie formează bazele naturii

Spectrometrul miuonic de la CERN, Geneva
Spectrometrul miuonic de la CERN, Geneva (KIT / Markus Breig)

Numărul de particule de materie sau de fermioni conţinuţi în modelul standard al fizicii particulelor a fost confirmat ca fiind 12.

Fermionii sunt consideraţi pietrele de temelie ale universului, şi includ electroni, neutrino şi quarci sus şi quarci jos.

"Pentru o lungă perioadă de timp nu a fost clar dacă ştim într-adevăr toate componentele", a declarat co-autorul studiului Ulrich Nierste de la Karlsruhe Institute of Technology (KIT) din Germania, într-un comunicat de presă.

Există trei generaţii de fermioni, în funcţie de proprietăţile lor, fiecare conţinând patru particule. Cu toate acestea, doar prima generaţie este comună, în timp ce celelalte tipuri apar mai ales în acceleratoarele de particule, cum ar fi Large Hadron Collider (LHC) al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), din Elveţia.

"Dar de ce există în natură şi generaţiile a doua şi a treia dacă nu este nevoie de ele?", s-au întrebat co-autorii studiului Martin Wiebusch şi Otto Eberhardt, tot de la KIT, în comunicatul de presă. "Există oare şi mai multe generaţii de particule?"

"Există exact trei generaţii de fermioni în modelul standard al fizicii particulelor!"

O echipă de cercetători europeni a analizat rezultatele recente de la două acceleratoare de particule diferite, inclusiv date privind particula Higgs. Ei au descoperit că particule suplimentare nu există, cu o certitudine de 99.99999 la sută (5,3 sigma).

Particula Higgs le conferă celorlalte particule masă. Din moment ce alţi fermioni nu au fost detectaţi direct în acceleratoare, aceştia ar trebui să fie mai grei decât fermionii cunoscuţi şi ar interacţiona, prin urmare, mai mult cu particula Higgs.

Dar orice astfel de interacţiune ar fi modificat proprietăţile particulelor Higgs, făcându-le nedetectabile. Prin urmare o a patra generaţie de fermioni nu este posibil să existe.

"În cadrul modelului standard, numărul de fermioni este acum ferm stabilit", a concluzionat Nierste.

Constatările au fost publicate în Physical Review Letters.