Pământul s-ar putea micşora într-un corp de 100 de metri dacă experimentele cu particule subatomice o iau razna [astronom britanic de renume]
alte articole
Pământul ar putea fi redus la o masă densă, care ar putea măsura doar 100 de metri în diametru, dacă acceleratoarele de particule reliefează un lanţ de evenimente catastrofice, a avertizat un astronom regal britanic, potrivit publicaţiei The Telegraph.
Savantul britanic de renume Martin Rees a subliniat faptul că modul în care se comportă particulele este deocamdată puţin studiat şi că o cioicnirea particulelor subatomice ar putea duce la sfârşitul lumii pe care o cunoaştem noi.
Martin Rees, un cosmolog britanic renumit, care a îndeplinit funcţia de Astronom Regal al Marii Britanii începând cu 1995, a avertizat că un experiment eşuat în acceleratoarele de particule ar putea conduce la consecinţe uluitoare şi ar putea didstruge umanitatea.
În cea mai recentă carte a sa, “On the Future: Prospects for Humanity”, care reflectează asupra unor posibile scenarii şi riscuri existenţiale cu care s-ar putea confrunta omenirea, Rees susţine că experimentele care implică ciocnirea particulelor subatomice la viteze apropiate de viteza luminii – precum cele de la acceleratorul Large Hadron Collider (LHC) din Geneva – ar putea crea o gaură neagră dezastruoasă pe Pământ.
„S-ar putea putea forma o gaură neagră şi apoi aceasta să absoarbă tot ceea ce este în jurul ei”, a scris astronomul în vârstă de 76 de ani, avertizând cu privire la un alt scenariu negativ. „A doua posibilitate înspăimântătoare este aceea în care cuarcii se vor regrupa în obiecte comprimate numite strangelet-uri”.
Strangelet-urile sunt bucăţi ipotetice de materie (constituite din quarci stranii) care ar putea declanşa o reacţie în lanţ de transformare a materiei obişnuite într-o materie stranie.
„În anumite ipoteze, un strangelet ar putea, prin molipsire, să convertească tot ceea ce întâlneşte într-o nouă formă a materiei, transformând întregul Pământ într-o sferă foarte densă, de circa 100 de metri diametru”.
Rees a citat speculaţii potrivit cărora energia concentrată ce este generată în momentul ciocnirii particulelor ar putea „declanşa o ‘tranziţie de fază’ care ar putea rupe structura spaţiului”, avertizând că acest lucru ar fi o calamitate pentru întreg spaţiul şi nu doar pentru planeta noastră.