Pleşu: "Între bărbat şi femeie există un raport de superioritate reciprocă"
Dacă atunci când vine vorba de raportul între bărbat şi femeie, soluţia e simplă - este suficient să admiţi că între ei există un raport de superioritate reciprocă - nu la fel de simplu se "rezolvă" problema când vine vorba de "disputa" între cuvânt şi imagine, a explicat filozoful Andrei Pleşu, în cadrul primei ediţii a seriei de conferinţe „Despre lumea în care trăim“, organizate de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Fundaţia ARCCA.
Potrivit lui Pleşu, tradiţional, cuvântul are o prioritate: "la început a fost cuvântul", se spune. Apoi însă, inclusiv în spaţiul biblic, apare ideea de imagine, apărând ideea omului făcut după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.
Ulterior, în istoria scrisului, cuvintele au fost transmise prin imagini, prin pictograme, mai exact, iar în Evul Mediu, pictura a ţinut loc de cuvânt: cei ce nu ştiau carte "citeau" scripturile pe pereţii bisericii. Iar astăzi trăim în era emoticoanelor: imaginile înlocuiesc din nou cuvântul.
"Astăzi, gândiţi-vă la emoticon care e un mic semn vizual ce înlocuieşte discursul. Nu mai spui: "mi-e dor de tine, aş vrea să ne revedem, sufăr că nu ne-am văzut de mult!", pui o biluţă cu o lacrimă aici, o inimă dincolo şi gata, te-ai scos, nu mai ai nevoie de vorbe. Asta poate avea pe termen lung consecinţe grave pentru că nu mai ştii să spui, ştii să arăţi!", a explicat Pleşu.