ZTE amendată cu sute de milioane de dolari pentru vânzări ilegale Iranului
alte articole
Compania ZTE a fost acuzată că a conspirat pentru a evita embargouri impuse de SUA, cumpărând componente americane, încorporându-le în propriul său echipament şi apoi livrându-le ilegal Iranului.
ZTE mai este acuzată că a încercat să obstrucţioneze investigaţia, existând speculaţii că acest lucru va genera o penalizare semnificativ mai mare decât în alte cazuri similare.
“ZTE Corporation nu numai că a încălcat controalele pentru export ce asigură că tehnologia americană sensibilă nu ajunge în mâinile regimurilor ostile precum cel al Iranului, dar [compania] a şi minţit în legătură cu acţiunile lor ilegale”, a fost citat de mass media procurorul general al SUA, Jeff Sessions.
Acordul companiei chineze pentru soluţionarea cazului va preveni aplicarea unei amenzi din partea SUA care aparent ar fi fost mult mai mare decât ar fi fost de aşteptat.
În plus, acordul previne, de asemenea, o serie de măsuri punitive din partea SUA care ar fi subminat operaţiunile ZTE în mod semnificativ.
Acordul include penalizări de 661 milioane de dolari pentru Departamentul american al Comerţului, 430 milioane USD în amenzi penale combinate şi confiscări, şi 100 milioane USD plătiţi Biroului pentru Controlarea Activelor Străine (OFAC) din cadrul Trezoreriei americane. Website-ul Fortune.com a susţinut că este cel mai mare acord încheiat vreodată de OFAC cu o entitate nefinanciară.
Departamentul american al Comerţului va recomanda ca ZTE să fie eliminată de pe lista entităţilor pe care firmele americane nu le pot aproviziona fără licenţă, dacă gigantul chinez respectă acordul încheiat şi dacă un tribunal aprobă înţelegerea sa cu Departamentul Justiţiei.