Trump şi Netanyahu discută despre pericolele iraniene în Orientul Mijlociu

Preşedintele american Donald Trump şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut o conversaţie telefonică de durată despre ameninţările strategice ale Iranului în regiune, a declarat luni cabinetul premierului.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

“Cei doi lideri s-au referit la pericolele ce apar ca urmare a acordului nuclear încheiat cu Iranul şi a agresiunii iraniene în regiune, şi au discutat şi despre necesitatea de a colabora pentru a face faţă acestor pericole”, a susţinut sursa citată.

Pe baza acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, Teheranul a convenit să îşi limiteze activităţile nucleare, să predea uraniul îmbogăţit şi să accepte inspecţii internaţionale în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva sa.

Dar Netanyahu şi alţi critici susţin că, atunci când va expira în următorii 10 până la 15 ani, acordul va lăsa Teheranul în pragul construirii unei bombe nucleare.

Când s-a întâlnit cu Netanyahu luna trecută la Casa Albă, Trump a criticat din nou acordul, susţinând că este unul dintre cele mai proaste acorduri pe care le-a văzut vreodată.

Trump a precizat că administraţia sa a impus deja noi sancţiuni Iranului şi că va face mai mult pentru a împiedica Republica Islamică să dezvolte vreodată o armă nucleară.

Luna trecută, Washingtonul a impus noi sancţiuni unor persoane fizice şi companii care susţin programul de rachete balistice al Iranului şi elitei Gărzilor Revoluţionare.