Netanyahu îi cere lui Putin să alunge Iranul şi aliaţii săi din Siria şi Liban

Premierul israelian Netanyahu se va întâlni joi cu preşedintele rus la Moscova, pe a căror agendă este şi discutarea influenţei tot mai mari a şiiţilor în Orientul Mijlociu – o influenţă pe care ambii lideri ar dori să o vadă redusă.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Rusia va fi un centru al diplomaţiei joi, găzduindu-i pe liderii din Israel şi Turcia, precum şi pe ministrul german de Externe. Se estimează că oficialii vor discuta despre conflictul din Siria, precum şi despre construirea gazoductului Turkish Stream şi centrala nucleară Akkuyu.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că acesta intenţionează să folosească întâlnirea cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a exprima opoziţia puternică a regimului din Tel Aviv faţă de prezenţa forţelor iraniene şi a aliaţilor lor la graniţa nordică a Israelului cu Libanul şi Siria.

“Aceasta este o întâlnire foarte importantă pentru securitatea Israelului. Victoria împotriva terorismului practicat de Daesh nu poate duce la amplificarea terorismului desfăşurat de Iran şi aliaţii săi. Nu vom schimba terorismul pe terorism”, se precizează în declaraţia biroului premierului israelian.

Totodată, Netanyahu a declarat că “Iranul încearcă să permanentizeze prezenţa sa militară terestră şi maritimă în Siria şi să se creeze, treptat, un front împotriva noastră în Înălţimile Golan”, posibilitate la care Israelul se opune cu tărie.

În săptămânile recente, Israelul a arătat că ia această ameninţare în serios. Ziarul The Times of Israel a susţinut în 8 ianuarie că, potrivit unor rapoarte neconfirmate, Israelul a desfăşurat o serie de atacuri aeriene asupra unei celule a grupării şiite Hezbollah în Înălţimile Golan. Şase militanţi Hezbollah şi un brigadier din Gărzile Revoluţionare iraniene au fost ucişi, a susţinut ziarul. S-a raportat că iranienii ar fi ajutat grupul Hezbollah să îşi dezvolte puterea operaţională în zonă. În plus, Israelul a desfăşurat atacuri aeriene asupra unor convoaie cu arme care se îndreptau înspre Liban. De atunci, au avut loc câteva ciocniri între forţele israeliene şi Hezbollah.

Între timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să se întâlnească astăzi cu omologul său german, Sigmar Gabriel, pentru a discuta despre conflictul din estul Ucrainei. În plus, este posibil ca Gabriel şi Putin să se întâlnească ulterior în aceeaşi zi.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este aşteptat, la rândul său, să sosească joi la Moscova, dar nu se va întâlni cu Vladimir Putin decât vineri, a anunţat Kremlinul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe