Zodia "Cancerului Fara Frontiere"

Protestatari purtand masti in fata catedralei Sf Paul din Londra, 16 octombrie 2011, intr-o actiune de sprijin pentru demonstratiile anti Wall Street din New York
Protestatari purtand masti in fata catedralei Sf Paul din Londra, 16 octombrie 2011, intr-o actiune de sprijin pentru demonstratiile anti Wall Street din New York (BEN STANSALL / AFP / Getty Images)
Adrian Sturdza
18.10.2011

Sfarsitul de saptamana care tocmai a trecut a fost marcat de globalizarea fenomenului „Ocupati Wall Street”, care a inceput la New York.

Aparitia miscarii nu cred ca a mirat pe cineva - nu cunosc oameni care sa nu fie convinsi ca ceva este esential gresit cu societatea umana in general, si cu sistemul financiar in particular.

„Am vrea sa ne imprumutam de la public, fara dobanda, pentru a putea credita mai departe publicul, cu dobanda, si pentru a putea face in continuare profituri fabuloase”. Cam acesta a fost mesajul emis de sistemul financiar in timpul crizei, in 2008, si a enervat multa lume.

Se poate spune cu mana pe inima ca sistemele - cel putin cel financiar - nu mai functioneaza pentru a ajuta societatea, oamenii, si au inceput sa aibe un scop in sine, sa fie organisme separate, nascute de/din societate, dar care se disociaza de aceasta si devin entitati cu vointa si scopuri proprii. Nu mai servesc binele social, ci pe cel personal. Au luat-o razna.

Exemplul nu este singular. Toata societatea este formata din entitati care au crescut uriase si acaparatoare: indiferent daca sunt firme de farmaceutice, companii de petrol, firme de investitii, banci, companii de constructii – toate au devenit ciuperci ale lacomiei – zicem noi „corporatiste” – adevarati monstri care se hranesc din/de pe societatea umana, dar pe care nu mai inteleg sa o nutreasca inapoi decat vag. Ceva care se aseamana foarte bine cu un cancer al organismului uman.

Traim vremea Cancerului Fara Frontiere, a Metastazei, transnationale si infiltrate pretutindeni, prezente in toate formele si culorile.

Un lucru de notat este caracterul profund (auto)distrugator al intregii dandanale. Ai de a face cu ceva care sugruma chiar mediul din care a luat fiinta, lucru care, bineinteles ca le asigura acestor entitati propria distrugere in timp. Asa cum, la moartea bolnavului, celulele canceroase mor si ele – caracterul lor agresiv, virulent, este cel care asigura distrugerea intregului sistem.

Altceva ce merita notat este caracterul sistematic al maladiei. Majoritatea marilor corporatii sunt asa. Intreaga societate a devenit formata din organizatii obscure, mijlocitori, monopoluri si grupuri enorme de interese care actioneaza uimitor de orchestrat in detrimentul omului de pe strada, de pe urma caruia se hranesc si pe care il transforma in obiect, sclav, „resursa”. In acest proces pustiesc totul in cale, storc resurse, ucid mediul, cultura, popoarele si traditiile, de dragul unei imbogatiri virtuale, fara sens.

Lucrurile nu merg intr-o directie buna, asa ca ar trebui sa ne punem doua intrebari? „Ce am facut gresit noi oamenii, de am ajuns sa cream un asemenea fenomen sistematic?” Si „Ce putem face pentru a-l opri?”

Radacina acestui rau social este de multe ori considerata „lacomia corporatista”, unul dintre lait-motivele celor care formeaza miscarea „Ocupati Wall Street”. Dupa parerea mea, aceasta nu este decat o analiza superficiala, a efectului, nu a radacinei problemei. Corporatiile sunt conduse de multe ori de oameni alesi la fiecare 4 ani de catre un consiliu, si investiti cu putere si mijloace pentru a face bani - cat mai multi bani, mereu mai multi, pentru actionari.

Executivii companiilor transnationale, oameni pe care cultura corporatista ii venereaza imbecilizant, oameni deseori cu identitati si calificari obscure, care au suficienta influenta pentru a determina schimbari sociale importante si pot afecta bucati mari din Planeta, nu sunt oricum alesi prin sufragiu popular – ci de un grup extrem de restrans de oameni.

Acesti oameni sunt inventati, au mandatul si obligatia de a face un singur lucru – de a castiga cat mai multi bani, prin mijloace „legale” - nicidecum morale sau echitabile. Sunt numiti, educati si controlati special in acest scop, cu ajutorul banilor furnizati de oameni, de fiecare dintre noi. Faptul ca ei isi duc la indeplinire sarcinile n-ar trebui sa mire pe nimeni, asa cum n-ar trebui sa mire nici rezultatele la care s-a ajuns in timp.

Asa ca sursa primara a raului social care ne-a cuprins in totalitate nu este lacomia corporatiilor (care este numai un sub-produs) – ci lacomia noastra, a tuturor, si pleiada de fenomene negative pe care le perpetuam si le toleram, faptul ca am inteles sa cream asemenea structuri si continuam sa le hranim prin lacomia noastra (la urma urmei cumparam produsele, serviciile unor asemenea companii) si prin pasivitatea cu care le toleram existenta.

Prea multi dintre noi am reuntat la idealuri, la lucruri pe care le stim drept bune, ajungand sa ne inchinam la bani – manati de o adevarata cultura (cult?), sustinuta de carti, corifei, filme, conferinte, concepte, sisteme de gindire, motive.

Am ajuns sa echivalam – in ciuda tuturor evidentelor – fericirea cu banii si bursa cu biserica. Suntem o planeta de inchinatori la banii pe care tot noi i-am creat.

Asa ca nu te-ai mira ca degenerarea sociala a proliferat uimitor. Lumea s-a obisnuit in timp nu numai sa ignore idealurile altruiste, ci chiar sa refuze sa creada in existenta cuiva care le-ar mai avea.

Personal, cred ca miscarile de acest gen revolutii (de catifea sau nu), primaveri, egiptene, siriene sau yemenite, ucrainene sau romanesti, sunt sortite pieirii sau deturnarii de catre vreun grup de interese.

Se nasc oricum din aceeasi umana dorinta de „mai bine”, sunt pline de confuzie, nu apar dupa o analiza riguroasa a greselilor care au dus la dezastrele sociale. Sunt deseori impletite cu violenta caracteristica omului suparat, irationale si au ca motor tineri, intr-o stare de confuzie si agitatie.

In cel mai rau caz devin distorsionate de media si supuse atacurilor de tot felul, cad in violenta uneori nediscriminata sau se sting pur si simplu, asa cum se sting toate in lumea umana.

Dupa ce mor, au nefastul efect de a ne adanci lipsa de speranta si neincrederea in repararea bolilor acestei societati.

In cazul miscarii „Ocupati Wall Street” confuzia este omni-prezenta. Este un grup de oameni suparati pe globalizare? Sau pe Wall Street? Pe cei bogati? Sau pe capitalism ca sistem? Anarhisti sau inovatori? Ganditori sau tulburati?

S-ar parea ca multi sunt socialisti, sau chiar comunisti, si propun demontarea sistemului capitalist si inlocuirea lui cu altceva. Iar aici incepe orbecaiala, caci nimeni nu stie cu ce poate fi inlocuit. Cel comunist – propus timid pe strazile Londrei, New York-ului, sau in Santiago – a fost cert invalidat de istorie. N-a functionat nicaieri si a produs dezastre chiar mai mari si mai adanci decat cel capitalist.

Problema este oricum in alt loc. Indiferent cum inlocuiesti sistemele, ele nu pot functiona cu „inchinatori la bani”, oameni manati de principii inguste, egoiste, fara viitor.

Momentul in care a inceput miscarea „Ocupati Wall Street” este si el tulburator: octombrie. Iti da fiori si te pune pe ganduri. Chiar si agitatiile care au precedat Comuna din Paris - Revoltele din Lyon - au inceput in octombrie. Pe 16 octombrie 1831, acum fix 180 de ani, ca sa fim mai exacti.

Pe vremea respectiva in industria tesaturilor din Lyon se aflau peste 1.000 de bancheri si comerciati, numiti „fabricanti” (desi nu fabricau direct nimic), care controlau productia de bunuri.

Dupa alti 90 de ani a urmat Lenin, care a adus moartea en-masse, institutionalizata, acum aproape 90 de ani.

Suna cunoscut? Invatam ceva, vreodata?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor