Ziua Internaţională a Mării Negre: Unde va fi amplasat primul recif artificial din România
alte articole
Pescuitul excesiv, deversările necontrolate de produse petroliere şi tonele de reziduuri au dus la poluarea puternică a Mării Negre, a cărei zi internaţională este sărbătorită miercuri. Cu această ocazie, autorităţile şi ONG-urile de protecţie a mediului au atras atenţia asupra problemelor care afectează flora şi fauna mării şi a soluţiilor pentru ecologizarea acesteia.
Unul dintre proiectele care vor ajuta la purificarea apei din mare este instalarea unui recif artificial care va avea rolul de biofiltru.
"Încercăm un experiment-pilot în zonele cu substrat nisipos unde nu există alge şi nici faună. Acolo se instalează un substrat artificial care seamănă cu un recif şi al cărui scop este de a creşte rolul de biofiltru pentru moluşte. Substratul artificial va ajuta scoicile să se fixeze, iar acestea vor filtra apa mării care se va transforma în materie organică bună de consumat", a declarat, pentru Epoch Times, Mihaela Cândea, director executiv al Asociaţiei Mare Nostrum, un ONG care se ocupă de acest proiect.
Reciful artificial, care urmează să fie instalat în primăvara lui 2013 în zona Cazinoului din Constanţa, va putea deveni şi un punct de atracţie pentru turiştii amatori de scufundări. Obiectivul se află în faza de proiectare, după care va urma obţinerea autorizaţiilor. Proiectul se realizează în colaborare cu parteneri din Bulgaria, Ucraina şi Turcia, care la rândul lor vor instala asemenea recife în ţările respective. Finanţarea se asigură din fonduri structurale şi este în valoare de 500.000 de euro.
Aproape 60.000 de tone de deşeuri pe an ajung în mare
În fiecare an, pe 31 octombrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Mării Negre - “Black Sea Action Day” încă din 1996, când a fost adoptat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră. Ecologiştii atrag atenţia că situaţia Mării Negre s-a înrăutăţit în ultimii 35 de ani, din cauza reziduurilor transportate de râurile din 17 ţări, a pescuitului excesiv şi a deversărilor necontrolate de produse petroliere.
În România, Turcia, Rusia, Ucraina, Georgia şi Bulgaria, deşeurile solide au fost aruncate direct pe ţărm, iar apele menajere deversate, cu mari cantităţi de substanţe organice, au determinat fenomenul de "înflorire a apelor", care a dus la moartea multor specii de peşti, delfini şi a altor organisme marine.
Cele trei fluvii care se varsă în mare, printre care şi Dunărea, aduc aproape 60.000 tone de deşeuri industriale pe an. Studii recente au arătat că Marea Neagră se confrunta cu probleme majore - din cele 26 de specii de peşti cu valoare comercială nu au mai rămas decât cinci.