Dragnea se laudă că economia duduie. "Ca Ceauşescu, 30 de tone la hectar", i se răspunde

După ce a făcut luna februarie de 30 de zile (premieră în plan mondial) ca să iasă bine cu încasările la buget, Dragnea se laudă cu rezultate economice fulminante. "Ne credeţi tâmpiţi?", îi vine replica pe Facebook.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Eooch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a stârnit valuri de reacţii critice pe Facebook, după ce a anunţat că în februarie avem o creştere a veniturilor bugetare cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, profeţind mai mulţi bani în buzunarele românilor.

Postarea (şi reacţiile aferente) vin în contextul în care, luni, Ministerul Finanţelor a publicat execuţia bugetară din care reiese că veniturile la bugetul general consolidat pe primele două luni ale anului au fost cu 1,4% mai mici, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Ce-i drept, în februarie 2017 încasările au crescut cu 4,5%, aşa cum spune Dragnea însă, nota bene, la acest lucru a ajutat faptul că, pentru a nu avea deficit şi în luna februarie, Ministerul de Finanţe a inclus în execuţia bugetară a lunii februarie şi zilele de 1 şi 2 martie. Practic, luna a fost mărită cu două zile pentru ca PSD să iasă bine la socoteală. Mai mult, micuţa creştere de 4,5% este departe de a fi liniştitoare, având în vedere că bugetul este construit pe un scenariu de creştere a veni­turilor cu 14%.

În aceste condiţii, nu e de mirare că cetăţenii i-au dat replici pe măsură.

Redăm postarea lui Dragnea - care contrazice toate avertismentele Comisiei Europene şi FMI, foruri ce au temeri că am putea avea soarta Greciei - precum şi câteva dintre postările cetăţenilor.

"În februarie avem o creştere a veniturilor bugetare cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta în condiţiile în care am eliminat taxa pe construcţii speciale şi alte 102 taxe şi am redus accizele.

La fel, avem o creştere la încasările din TVA cu 2,5%, faţă de februarie 2016, deşi taxa a fost redusă de la 20% la 19%.
În acelaşi timp, în primele trei luni ale anului numărul contractelor de muncă a crescut cu 44.000.

Veştile bune din economie confirmă faptul că programul de guvernare poate aduce mai mulţi bani în buzunarele românilor, fără a afecta echilibrele macroeconomice.

Mai mult, ne arată că Sorin Grindeanu a îmbrăcat haina de prim-ministru şi ţine bine în mâini frâiele guvernării!
Aşa cum am mai spus, dacă programul va fi pus în practică, punct cu punct, vom reuşi să relansăm economia naţională şi vom aduce mai mulţi români în #clasademijloc. Toate acestea, fără a depăşi pragul de 3% la deficitul bugetar!", scrie Dragnea.

Replicile curg

"Aşteptăm cu sufletul la gură să ne scrii articole dintr-o cameră 2*2", scrie o persoană.

"Ca Ceauşescu 30 de tone la hectar", comentează un om cu memoria vremurilor trecute.

"Probabil credeţi că toată lumea e tâmpită, toţi economiştii care ne spun de creşterea economică că este la jumătate faţă de programul vostru de guvernare nu calculează bine?....şi câte zile are luna pt voi?", îi atrage cineva atenţia lui Dragnea.

"Un link oficial cu date şi rapoarte se poate? Trebuie continuată lupta anticorupţie recuperarea prejudiciilor de către ANAF. Pare genul de mesaj "uite ce v-am dat, acum uite ce va iau" (pe Codruţa, o dată cu anunţarea raportului de evaluare de la ora 18:00 de către min. Justiţiei)", scrie un alt cetăţean.

"No, staţi aşa domnule Dragnea, aţi uitat să menţionaţi un detaliu foarte important: Ministerul de Finanţe a inclus în execuţia bugetară a lunii februarie şi zilele de 1 şi 2 martie, deci practic a prelungit luna februarie cu 2 zile. Normal că se observă diferenţe", adaugă o altă persoană.

"Cu cât e creşterea atacurilor asupra justiţiei? corupţia cu cât a crescut? incompetenţa?", înteabă un alt internaut.

"Asta continua seria glumelor proaste. Vorbeşte-ne frumos despre evoluţia leului şi cum a atins un maxim istoric în perioada aceasta ! Vorbeşte-ne despre adăugarea celor 2 zile la luna februarie, când e luna mai lungă, e puţin logic ca cifrele să arate mai bine decât cele ale lunii februarie de anul trecut. Mi-ar plăcea să vorbeşti cu atâta încredere când veţi trage linie la final de mandat (dacă o să ai ocazia)", scrie un alt cetăţean.