Zgonea: Preocuparea cea mai mare în Parlament este pentru o restauraţie. Începe să se vadă disperarea
alte articole
Preocuparea cea mai mare în Parlament este pentru "o restauraţie", pornind de la legile vizând Codul Penal, modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor şi mergând până la propunerea de renaştere a unor structuri apuse, avertizează luni seară, pe contul său de Facebook, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
"Restauraţie vs Progres. Aceasta îmi pare miza ultimelor zile şi săptămâni şi e incredibil cât de departe sunt capabili unii să meargă de dragul restauraţiei... începe să se vadă disperarea! Din păcate se aplică principiul 'mergem înainte, că înainte era mai bine', cel puţin pentru unii privilegiaţi. Societatea avansează şi e important ca şi clasa politică să avanseze în ritmul ei măcar. Asta dacă mai are ambiţia de a fi un reper în societate, un motor al dezvoltării, un model şi un ghid pentru cetăţeni.
Mă uit stupefiat cum în timp ce oameni mor în braţele sistemului de sănătate, în timp ce guvernul trebuie să facă investiţii, în Parlament lipseşte o majoritate pentru legi importante: pachetul de legi pentru achiziţii publice, legea vizând retrocedările şi altele.
Preocuparea cea mai mare acum în Parlament e pentru o restauraţie, pornind de la legile vizând Codul Penal, modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor pentru dezincriminarea conflictului de interese şi mergând până la propunerea de renaştere a unor structuri apuse. Românii merită idei noi, soluţii noi, acţiune, nu lamentări. USL a fost o soluţie bună în 2012, dar ţara merită ceva nou, adaptat timpului, în 2016", a declarat Valeriu Zgonea.
Şeful Camerei Deputaţilor a explicat că atunci când PSD a votat Guvernul Cioloş şi-a asumat două lucruri:
1. O perioadă de 'reflecţie internă' a partidelor - adică, în cazul PSD, de modernizare bazată pe 3 principii - decenţă, integritate, responsabilitate.
2. Sprijin politic profesionist către acest guvern de tranziţie astfel încât - neimplicat în lupta politică - să ducă mai departe un proiect de modernizare a ţării, un proiect de bunăstare pentru populaţie.
În opinia fostului pesedist, nici unul dintre aceste două lucruri nu este vizibil şi este păcat - resursele de speranţă şi de răbdare ale oamenilor sunt limitate.
"România trebuie să fie o poveste de succes şi până în noiembrie şi după noiembrie. Invit toţi colegii din Parlament să facem ce e corect pentru ţară, dincolo de perioada electorală: să trecem legile necesare pentru progresul general (nu cele pentru satisfacţia individuală), să respingem modificarea unor legi care ar însemna un regres, şi să recredibilizăm astfel instituţia parlamentară.
România are nevoie mai mult ca oricând de responsabilitate şi echitate: românii vor progres, evoluţie spre un viitor mai bun, nu restauraţie, adică o complacere în reţetele greşite ale trecutului! Colegilor mei le reînnoiesc apelul: putem să îndreptăm împreună coloana vertebrală parlamentară şi să recredibilizăm instituţia Parlamentului, înainte să nu fie prea târziu şi România să pice, în anii următori, cu efecte în 2019/2020, în plasa populismului politic de pe urma falimentului politicii clasice!", a mai scris Zgonea.