Zeci de morţi într-un incendiu la un centru de detenţie din Venezuela

Autorităţile susţin că cel puţin 68 de persoane au fost ucise într-un incendiu ce a izbucnit într-unul dintre cele mai aglomerate centre de detenţie din Venezuela. O organizaţie pentru drepturile deţinuţilor a afirmat că incendiul a avut loc după o tentativă de evadare din centrul respectiv.
Ciocniri între poliţie şi rudele unor deţinuţi în faţa unui centru de detenţie al poliţiei în oraşul Valencia, statul venezuelean Carabobo, 28 martie 2018. Ciocnirile au avut loc după izbucnirea unui incendiu la acest centru, care s-a soldat cu zeci de morţi. (Captură Imagine)
Andrei Popescu
29.03.2018

Cel puţin 68 de persoane au fost ucise în timpul unei revolte şi a unui incendiu ce au avut loc miercuri seară într-un centru de detenţie din oraşul venezuelean Valencia, statul Carabobo, a declarat procurorul general Tarek William Saab.

Potrivit unor rapoarte, incendiul a izbucnit după ce unii deţinuţi au dat foc saltelelor pentru a încerca să evadeze.

Un oficial a declarat că un poliţist a fost împuşcat în timpul incendiului, care a fost adus în cele din urmă sub control.

Saab a precizat pe Twitter că au fost numiţi 4 procurori “pentru a clarifica aceste evenimente dramatice”.

Rudele unor deţinuţi au afirmat că aceştia sunt ţinuţi în condiţii mizere şi nesigure. Este cunoscut faptul că închisorile venezuelene sunt supraaglomerate, pline cu droguri şi arme.

Unele dintre aceste rude au avut altercaţii cu poliţişti la faţa locului, unde s-au deplasat pentru a afla dacă membrii familiilor lor sunt încă în viaţă. Forţele de ordine, înarmate cu puşti şi veste anti-glonţ, au folosit gaze lacrimogene pentru a ţine familiile deţinuţilor departe de centrul de detenţie.

Potrivit organizaţiei non-profit "O Fereastră spre Libertate", echipele de salvare au trebuit să spargă ziduri solide pentru a încerca să ajungă la unele victimele blocate în clădirea cuprinsă de flăcări. Organizaţia a afirmat că micile închisori au început de asemenea să fie supraaglomerate pentru că deţinuţii sunt ţinuţi acolo perioade mult mai mari decât şederile obişnuite înainte să fie trimişi acasă sau în instanţe.

“Existe persoane în interiorul acestor închisori... şi autorităţile nu ştiu de existenţa lor pentru că nu îndrăznesc să intre”, a afirmat Humberto Prado, un activist local pentru drepturile persoanelor închise.

Revolte violente izbucnesc deseori în închisorile din Venezuela din cauza faptului că gardienii corupţi pun arme la dispoziţia celor închişi.

Criză

Venezuela se confruntă acum cu o criză umanitară de niveluri fără precedent, milioane de oameni suferă din cauza lipsei bunurilor de consum, cum ar fi produsele alimentare, medicamente şi produse sanitare.

De asemenea, protestele stradale ample din ultimele peste 12 luni au fost marcate de uciderea a peste 120 de persoane şi arestarea altora în ciocnirile violente dintre manifestanţi şi forţele guvernamentale.

Problemele economice ale Venezuelei se extind dincolo de hiperinflaţie, ţara intrând în incapacitate de plată a împrumuturilor totalizând 200 de miliarde de dolari contractate în principal din China şi Rusia, în timp ce regimul cvasi-dictatorial al lui Maduro se confruntă şi cu sancţiuni economice impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană ca răspuns la abuzurile şi încălcările în materie de drepturile omului, pe care regimul le-a comis pentru a-şi asigura existenţa.

Situaţia s-a înrăutăţit după încercările de anul trecut ale preşedintelui Nicolas Maduro de a modifica Constituţia ţării, criticii afirmând că reformele propuse vor permite executivului să evite deciziile Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor