SUA ar vrea să impună sancţiuni asupra industriei petroliere a Venezuelei
alte articole
SUA ar putea extinde sancţiunile aplicate Venezuelei şi asupra industriei petroliere a ţării sud-americane. Secretarul de stat american Rex Tillerson a afirmat că obiectivul este de a readuce Venezuela pe calea democraţiei.
Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a afirmat duminică în Buenos Aires că este luată în considerare extinderea sancţiunilor împotriva Venezuelei.
“Această [opţiune] este studiată, este luată în considerare. Am discutat în Mexico City despre acest lucru şi cred că ideea principală este că toţi cei din regiune dorim să vedem că Venezuela se reîntoarce la Constituţia sa”, a precizat Tillerson, aflat într-o călătorie de şase zile în Argentina, Columbia, Panama, Peru, Mexic şi Jamaica.
“Nu mai putem sta cu mâinile în sân şi să privim distrugerea democraţiei venezuelene”, a adăugat el, cerând de asemenea alegeri democratice şi o “tranziţie paşnică” pentru soluţionarea crizei politice şi economice a ţării.
“SUA doreşte ca în Venezuela să aibă loc alegeri libere, corecte şi care pot fi verificate”, a mai susţinut Tillerson.
Opoziţia venezueleană, care a cerut în mod constant noi alegeri prezidenţiale pe fondul unei crizei politice care zguduie ţara, îl acuză acum pe Maduro că nu face altceva decât să “deghizeze autoritarismul în democraţie”.
“Un guvern care este un produs al forţei sau al unei capcane electorale nu poate supravieţui la nivel internaţional”, a scris luna trecută pe Twitter Henry Ramos Allup, un proeminent lider al opoziţiei şi deputat în Adunarea Naţională controlată de opoziţie.
La sfârşitul anului trecut, Maduro a decis că principalele partide din opoziţie nu mai pot participa la următoarele alegeri prezidenţiale.
Coaliţia din opoziţie Masa Rotundă a Unităţii Democratice are doi candidaţi principali: Henrique Capriles Radonski şi Henry Ramos Allup. Totuşi, lui Capriles, care a mai fost de două ori candidat prezidenţial şi care a pierdut alegerile din 2013 în faţa lui Maduro, i s-a interzis să candideze la preşedinţie.
Criza în curs de desfăşurare
Venezuela a fost marcată de o inflaţie cu trei cifre, lipsuri cronice de alimente şi medicamente şi proteste stradale ample în ultimele 12 luni, în cadrul cărora au fost ucise 120 de persoane şi arestate multe altele în ciocnirile violente dintre manifestanţi şi forţele guvernamentale.
Situaţia s-a înrăutăţit după încercările de anul trecut ale preşedintelui Nicolas Maduro de a modifica Constituţia ţării, criticii afirmând că reformele propuse vor permite executivului să evite deciziile Parlamentului.
La sfârşitul lunii ianuarie, Consiliul Electoral Naţional a fost autorizat să stabilească o dată exactă pentru următoarele alegeri prezidenţiale, după ce Adunarea Constituantă – o agenţie dominată de susţinători ai lui Maduro – a aprobat să aibă loc un scrutin anticipat. Alegerile vor avea loc înainte de 30 aprilie, cu şapte luni înaintea datei prevăzute. Criticii consideră că prin această acţiune, Maduro vrea să profite de lipsa de unitate din sânul opoziţiei.
“Unul dintre aspectele pe care le ia în considerare extinderea sancţiunilor asupra sectorului petrolier este efectul pe care îl va avea această mişcare asupra poporului venezuelean şi dacă este un pas care va duce la soluţionarea mai rapidă [a acestei situaţii]”, a menţionat Tillerson.
“A nu face nimic pentru a soluţiona problema înseamnă de asemenea să ceri poporului venezuelean să sufere o perioadă mai lungă de timp”, a adăugat el.
SUA, principalul consumator al exporturilor petroliere venezuelene, şi Uniunea Europeană au impus anul trecut sancţiuni împotriva a 50 de persoane fizice asociate cu regimul lui Maduro.
Venezuela dispune de cele mari rezerve de petrol din lume şi este cel de-al treilea furnizor de petrol al SUA.
Tillerson a declarat că doreşte, de asemenea, să găsească modalităţi de a atenua efectele negative pe care le vor avea sancţiunile asupra companiilor petroliere americane, a venezuelenilor şi a altor ţări regionale care se bazează pe petrolul venezuelean.
Secretarul de stat american a cerut ministrului argentinian de Externe, Jorge Faurie, să ia măsuri mai dure împotriva guvernului lui Maduro.
La o conferinţă de presă comună cu Tillerson, Faurie a precizat că ţara sa nu recunoaşte “procesul politic şi devierea autoritară a Venezuelei”, şi nici Adunarea Constituantă. În plus, el a afirmat că Argentina se opune restricţionării libertăţilor şi interdicţiilor impuse de guvernul lui Maduro liderilor opoziţiei.
“Întotdeauna urmărim îndeaproape situaţia din Venezuela, care a alunecat acum în direcţia unei crize a sănătăţii şi umanitare de proporţii extraordinare”, a subliniat Faurie.