Viviane Reding boicotează jocurile olimpice de la Soci

Comisarul pentru justiţie, Viviane Reding.
Comisarul pentru justiţie, Viviane Reding. (THOMAS SAMSON / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
10.12.2013

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a anunţat, luni, pe contul său de Twitter, că nu va fi prezentă la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în semn de dezacord faţă de tratamentul de care care au parte minorităţile în Rusia.

"Cu siguranţă nu voi merge la Soci atâta timp cât minorităţile vor fi tratate aşa cum sunt tratate astăzi de către legislaţia rusă", a scris Viviane Reding, care are şi funcţia de comisar european pentru Justiţie şi Drepturi fundamentale.

Anterior postării doamnei Reding şi preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a declarat că nu va asista la Jocurile Olimpice de la Soci, ce se vor desfăşura între 7 şi 23 februarie 2014.

Purtătoarea de cuvânt a preşedintelui a precizat că intenţia "nu este de a transmite un mesaj politic", având în vedere faptul că mulţi alţi predecesori ai lui Gauck nu au asistat în trecut la Jocurile Olimpice de iarnă.

În pofida acestei precizări, presa rusă a interpretat decizia preşedintelui german ca pe un boicot: "preşedintele Germaniei Gauck anunţă că va boicota Jocurile Olimpice de la Soci", a titrat site-ul ediţiei ruse a revistei Forbes, citat de realitatea.net

Daniel Cohn-Bendit, deputatul european şi vicepreşedintele grupului Verzilor în Parlamentul european, a declarat luni pentru postul de radio francez Europe 1 că preşedintele Germaniei are "toate motivele să boicoteze ceremonia de deschidere (a JO) care va fi doar o reverenţă pentru atotputernicul şi omniprezentul Putin".

"Ubermench-ul" Putin, care se luptă cu urşii, merge cu batiscaful, cântă karaoke şi promovează ideea de supremaţie fizică, intelectuală etc. a Rusului Alb a promovat o legislaţie care detrimentează minorităţile naţionale, religioase etc. Acestea sunt adesea privite ca subcategorii umane care nu aduc niciun beneficiu social.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor