Yahoo!, Google şi Facebook au publicat datele solicitate de către Agenţia de Securitate Naţională

Facebook privit prin ochii utilizatorilor
Facebook privit prin ochii utilizatorilor (www.newstimisoara.ro)

Marile companii din domeniul Internetului, printre care Yahoo!, Google şi Facebook au dezvăluit luni informaţiile secrete solicitate de Naţional Security Agency (NSA) într-o încercare de a recâştiga încrederea utilizatorilor, notează Mediafax.

Dezvăluirile au fost făcute conform hotărârilor luate de preşedintele Barack Obama săptămâna trecută, cu privire la transparenţa operaţiunilor NSA. Printre alte decizii care vizează o mai mare transparenţă a NSA, Obama a avizat companiile gigant din domeniul internetului să publice datele oferite agenţiei de securitate.

Odată cu acest acord, marile companii au retras plângerile depuse la instanţa secretă Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) şi se obligă să publice frecvent numărul cererilor de date solicitate de serviciile de informaţii.

Totuşi, acordul împiedică marile companii să publice şi alte detalii despre aceste cereri şi face referire numai la datele oferite într-un cadru legal.

”Publicarea acestor informaţii este un prim pas în direcţia bună şi apără principiile reformei cu care am fost de acord în decembrie”, a precizat reprezentatul juridic al Google, Richard Salgado.

În primele şase luni ale anului 2013, NSA a solicitat din partea Google conturile a 9.000 - 10.000 de utilizatori iar în ultimele şase luni ale anului, numărul conturilor oferite agenţiei de securitate s-a ridicat la aproximativ 13.000.

Toate datele au fost eliberate în cadrul unor mandate eliberate de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), responsabilă cu verificarea operaţiunilor de informaţii.

Publicarea cifrelor a fost autorizată de secretarul Justiţiei al Statelor Unite. Companiile trebuie să respecte un termen de şase luni după ce NSA depune cererile de date la FISA.

Decizia de a face publică cooperarea dintre agenţia de supraveghere şi giganţii din domeniul internetului este considerată de acestea un progres în procesul către transparenţă a NSA.

"Însă continuăm să credem în necesitatea unei transparenţe mai mari pentru ca fiecare să poată să înţeleagă mai bine mecanismele legilor privind supravegherea şi să considere dacă acestea servesc interesului naţional", a continuat el.

Cele mai multe informaţii au fost preluat de la Yahoo!. Conform raportului oficial, NSA s-a folosit de aproximativ 31.000 de conturi de utilizatori ai Yahoo!, acest număr reprezentând numai 0.01% din utilizatorii săi.

Dintre cei aproximativ 1 miliard de utilizatori ai săi, Facebook a oferit conturile a aproximativ 12.000 de utilizatori pe tot parcursului anului 2013. Conducerea companiei a apreciat că” guvernele au responsabilitatea de a-i proteja pe oameni şi că ele pot să o facă fiind transparente.”

Pe site-ul său oficial, Microsoft, compania producătoare de produse hardware şi soft, a confirmat că a primit cereri din partea FISA pentru 16.000 de conturi de utilizatori în primele şase luni ale anului 2013.

Săptămâna trecută secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, şi Directorul Naţional al Serviciilor de Informaţii, James Clapper, au apreciat că firmele din domeniul Internetului ce cooperează cu NSA vor fi autorizate să publice ”mai multe informaţii ca oricând” despre clienţii lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe