Republicanii, decişi să-i facă zile negre lui Barack Obama

Preşedintele american Barack Obama
Preşedintele american Barack Obama (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.01.2014

Membrii Partidului Republican, care se opun preşedintelui SUA, Barack Obama, au dat de înţeles că, datorită majorităţii de care dispun în Camera Reprezentanţilor, vor face tot posibilul pentru a-l împiedica să-şi pună în aplicare planurile, notează ziarul ABC.

Totuşi republicanii îi recunosc lui Barack Obama talentul de orator, chiar şi în aceste momente foarte grele pentru preşedinte. Chiar dacă a rămas 'fără idei', stilul elaborării discursurilor sale rămâne în continuare peste medie.

După intervenţia sa privind Starea Uniunii, un analist republican comentator la CNN a comparat discursul său cu sexul. 'Chiar şi când este prost, poate fi considerat excelent', a spus Alex Castellanos, de origine hispanică şi care a consiliat mulţi candidaţi republicani. Castellanos nu este de acord cu cele spuse de preşedinte, dar a recunoscut că Obama a avut 'o reprezentaţie competentă'.

Un alt comentator republican, Charles Krauthammer, colaborator la postul Fox News, a calificat intervenţia lui Obama drept un discurs 'împănat' cu propuneri mai vechi, dintre care multe au fost reluate an după an de preşedinte, fără să fie puse în practică. El a citat, de exemplu, cazul închiderii închisorii de la Guantanamo, sau creşterea salariului minim, o măsură pe care a promis-o deja, în discursul de anul trecut, şi rămasă fără efect. 'A rămas fără idei', a subliniat Krauthammer.

Aceste comentarii de anumită nuanţă s-au evidenţiat printre alte reacţii republicane. În mod oficial, replica dată discursului lui Obama i-a revenit de data aceasta lui Cathy McMorris Roders, deputata unui district al statului Washington, de pe coasta de vest. În faţa propunerilor preşedintelui Obama, McMorris a expus reţetele partidului său care 'promovează pieţele libere şi îi încurajează pe oameni să ia propriile decizii, astfel încât guvernul să nu decidă pentru ei'.

Deşi poate fi considerată numărul patru în ierarhia grupului parlamentar, McMorris Roders este o necunoscută pentru marele public american, iar profilul ei politic scăzut i-a determinat pe alţi lideri republicani să-şi prezinte propriile discursuri înregistrate (sesiunea privind Starea Uniunii nu este o dezbatere şi include doar discursul preşedintelui), prin urmare răspunsul republican este dat în afara Camerei. Acest lucru a dat o imagine de lipsă de unitate.

A fost cazul lui Rand Paul, senator de Kentucky şi posibil aspirant prezidenţial la alegerile primare ale Partidului Republican din 2016. 'Creşterea economică va veni atunci când vom reduce impozitele tuturor. Cheltuielile guvernamentale nu funcţionează', a asigurat el într-o înregistrare video trimisă mass-media.

Şi Ted Cruz, senator de Texas şi un alt posibil candidat la alegerile primare republicane din 2016, a vrut să apară în faţa presei. Cruz a criticat aluziile preşedintelui Obama la un posibil veto faţă de impunerea de noi sancţiuni împotriva Iranului pe care le dezbat Congresul. A fost 'probabil partea cea mai periculoasă' a discursului, a considerat Ted Cruz.

În numele formaţiunii Tea Party s-a pronunţat Mike Lee, senatorul de Utah, care a criticat politicile lui Obama asupra inegalităţilor sociale pe care le denunţă preşedintele. Mesajul de răspuns pentru posturile în limba spaniolă la discursul preşedintelui i-a revenit deputatei de Florida, Ileana Ros-Lehtinen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor