Olimpice: Măsuri de securitate fără precedent la Soci, ameninţările teroriste continuă
alte articole
Zeci de mii de poliţişti, drone şi o supraveghere demnă de era sovietică: Rusia a luat măsuri de securitate fără precedent pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în faţa atentatelor rebeliunii islamiste din Caucaz.
Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin au vorbit marţi la telefon despre securitatea Jocurilor Olimpice de la Soci, oraş situat între malul Mării Negre şi Munţii Caucaz, pentru care SUA au propus "ajutorul lor deplin şi în întregime", după cum a subliniat Casa Albă. Totodată, Pentagonul a reafirmat luni că SUA sunt pregătite să desfăşoare mijloace aeriene şi navale, cuprinzând în primul rând două nave în Marea Neagră, o ofertă deja formulată pe 4 ianuarie, la care Moscova nu a dat, concret, un răspuns.
Totuşi, preşedintele Putin a dat asigurări săptămâna trecută pentru presa străină, la Soci, că Rusia "va face totul" pentru a asigura securitatea Jocurilor de iarnă, pe care le organizează pentru prima oară.
Circa 37.000 poliţişti sunt mobilizaţi la Soci pentru securitatea Jocurilor, controale draconice sunt efectuate la intrarea pe bazele olimpice, în faţa centrelor de televiziune, în gări şi pe şoselele unde circulaţia automobilelor este restrânsă şi filtrată. Acest dispozitiv de securitate este mai sever decât cel în vigoare în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing, din 2008. Dar experţi ruşi avertizează că nu este posibil să controlezi pe toată lumea pe stradă, în special la un asemenea eveniment, la care sunt aşteptaţi peste 1 milion de spectatori între 7 şi 23 februarie.
Într-un video difuzat luni, islamiştii din Caucazul rus au ameninţat că vor comite atentate în timpul Jocurilor şi au afirmat că numeroşi tineri sunt gata să participe la atacuri suicidare, precum cele care s-au soldat cu 34 de morţi pe 29 şi 30 decembrie, într-o gară şi un troleibuz la Volgograd (fost Stalingrad), la 700 km de Soci.
Şeful rebeliunii islamiste din Caucaz, Doku Umarov, care a revendicat în trecut mai multe atentate ucigaşe la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei, a chemat în iulie la "împiedicarea prin toate mijloacele" a desfăşurării JO de iarnă.
De asemenea, Rusia va dispune de un sistem de supraveghere a tuturor comunicaţiilor din şi înspre Soci şi regiunea înconjurătoare, un dispozitiv de securitate mai important decât cel de la JO de vară de la Moscova, din urmă cu 34 de ani.
Acest sistem permite Serviciului federal de securitate (FSB, succesorul KGB) să aibă acces la toate comunicaţiile telefonice şi la schimburile pe internet. Unii compară acest sistem cu cel de "spionaj" american Prism, utilizat de Agenţia americană de informaţii (NSA), ale cărei documente dezvăluite de fostul consultant al NSA Edward Snowden au arătat amploarea spionajului SUA pe teritoriu propriu şi în alte ţări din lume.
La Soci, un sistem wifi gratuit a fost instalat peste tot în oraş, spre fericirea utilizatorilor de smartphone-uri şi tablete electronice, care pot astfel să se conecteze uşor la internet. Dar "întregul trafic va fi filtrat" de serviciile secrete, a declarat pentru AFP analistul rus independent Pavel Felghenhauer. "Autorităţile vor să fie sigure că tot ceea ce se spune este înregistrat. Nu trebuie să se uite că se trăieşte într-o cuşcă de sticlă", a spus expertul.
În timpul Jocurilor, supravegherea se va efectua, de asemenea, din cer, cu un sistem prin satelit şi zeci de drone.