Obama vrea să se dispenseze de Congres, dar nu poate

Preşedintele SUA, Barack Obama.
Preşedintele SUA, Barack Obama. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.01.2014

Preşedintele SUA, Barack Obama, a avertizat că va guverna prin decrete prezidenţiale dacă membrii Congresului continuă să-i obstrucţioneze iniţiativele, dar măsurile anunţate marţi arată că fără sprijinul Capitoliului capacitatea sa de a acţiona va fi serios limitată, notează miercuri corespondenta EFE în SUA, Teresa Bouza.

Preşedintele Obama, ale cărui ambiţii au fost frânate de o Cameră a Reprezentanţilor dominată de o majoritate republicană şi ostilă, a asigurat că 2014 va fi 'anul acţiunii' şi a avertizat că ori de câte ori va fi nevoit să adopte măsuri, care nu vor avea nevoie de legislativ, pentru a reduce inegalitatea va face acest lucru.

'SUA nu se vor opri şi nici eu', a declarat el pronunţând discursul anual privind Starea Naţiunii, în care a criticat îngheţarea salariilor medii în pofida unor câştiguri record ale companiilor şi ale Wall Street şi a deplâns faptul că inegalitatea 's-a accentuat', în timp ce ascensiunea socială a fost 'paralizată'.

Pentru a face faţă acestei situaţii, el a anunţat o serie de decrete care nu au nevoie de unda verde a Congresului, precum creşterea salariului minim de până la 10,10 dolari pe oră pentru salariaţii întreprinderilor care au contracte cu statul federal şi lansarea de noi bonuri de Trezorerie pentru a facilita realizarea de economii în vederea pensionării.

Aceste 'acţiuni executive' - detaliate într-un document trimis de Casa Albă cu câteva minute înainte ca Obama să-şi înceapă discursul - au fost primite destul de reticent de analişti şi de mass-media. 'Propunerile sale de acţiune executivă nu au reuşit să satisfacă aşteptările şi nici să justifice alarmismul', asigură ziarul The Washington Post.

Cotidianul a calificat majorarea salariului minim pentru angajaţii federali drept măsura 'cea mai semnificativă' dintre cele anunţate, dar a precizat că măsura vizează o parte minimă din forţa de muncă din SUA. Printre anunţurile preşedintelui Obama, care nu poate decreta o creştere generalizată a salariului minim fără aprobarea Congresului, s-au aflat şi altele deja familiare, precum deschiderea de noi instituţii de inovaţie manufacturieră şi anunţarea unui summit al familiilor care muncesc.

The Washington Post nu a salutat totuşi planurile privind realizarea de economii în perspectiva pensionării, considerate 'promiţătoare, dar vagi', şi a calificat drept 'inofensive' planurile privind revizuirea programelor de pregătire profesională a angajaţilor. 'Dacă asta este tot, istoricii vor putea considera anul de acţiune al lui Obama ca un an care nu a fost nici transformator, nici tiránic, ci cel mult avantajos pentru agenda proprie', conchide Post.

De aceeaşi lipsă de entuziasm a dat dovadă şi ziarul USA Today, care a amintit că, în pofida bunelor intenţii ale preşedintelui Obama, nu se poate finanţa nimic fără aprobarea Congresului şi că ceea ce se aprobă prin decret poate fi imediat revocat de viitorul locatar al Casei Albe.

Potrivit cotidianului The New York Times, ameninţarea de a acţiona în mod unilateral a fost 'mai sfidătoare' decât măsurile individuale anunţate, subliniind că 'ambiţiile moderate' ale preşedintelui Obama sunt în contrast evident cu propunerile sale din anii precedenţi, precum reglementarea Wall Street, frânarea schimbării climatice sau restricţionarea accesului la arme.

Nici măcar în domeniul reformei privind imigraţia Obama nu a îndrăznit să fie mai provocator, având în vedere că nu a menţionat necesitatea includerii unei modalităţi de obţinere a cetăţeniei pentru cei 11 milioane de imigranţi fără acte, cărora li se opun cu înverşunare republicanii din Congres. El a spus totuşi că acesta trebuie să fie anul aprobării mult aşteptatei reforme.

Între timp, opoziţia republicană îşi pregăteşte muniţia cu cerneală împotriva lui Obama. 'Americanii au ascultat un preşedinte interesat mai mult de de promovarea ideologiei sale, decât de soluţionarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii de rând', a declarat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner. La rândul său, reprezentanta republicană Cathy McMorris Rodgers a criticat faptul că, în opinia ei, 'prin politicile Administraţiei breşa (dintre bogaţi şi săraci) a devenit şi mare', consemnează EFE.

Barack Obama, care a venit la Casa Albă cu mesajul pozitiv şi inspirator 'Yes, we can', lasă să se întrevadă că nu poate face tot ceea ce şi-ar dori. Această percepţie a devenit evidentă în interviul acordat recent de preşedinte revistei The New Yorker. În declaraţiile sale, Obama a părut să împărtăşească aceeaşi viziune a limitării, exprimată şi de predecesorul său, George W. Bush, care la întrebarea 'ce l-a surprins mai mult din anii săi de mandat', a răspuns că a fost autoritatea puţină de care a dispus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor