O comisie independentă a afirmat că NSA ar opera ilegal

Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA).
Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA). (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)

Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB) a publicat joi un raport voluminos prin care susţine că programul de colectare de metadate al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) este ilegal şi, ca urmare, ar trebui închis, notează mediafax.

Materialul publicat joi a fost salutat şi de fostul agent CIA şi NSA, Edward Snowden, în prezent adăpostit de Rusia fiind căutat pentru spionaj de către Statele Unite după ce a divulgat mai multe informaţii furate din baza de date a Agenţiei Naţionale de Securitate.

Raportul întocmit de PCLOB conţine o examinare detaliată a operaţiunilor de colectare de metadate telefonice operate de către NSA. Metadatele conţin elemente precum numărul apelat, durata şi ora apelului efectuat în Statele Unite, dar nu şi înregistrarea conversaţiilor.

Concluzia raportului susţine fără drept de apel că programul de colectare a metadatelor este ilegal şi este necesar ca guvernul să îl închidă.

"În pofida faptului că riscurile unui abuz par îndepărtate, date fiind exemple de exploatare abuzivă a unor informaţii personale de către guvern în secolul al XX-lea, riscul este mai mult decât teoretic", avertizează ei.

Programul a fost motivat în repetate rânduri cu posibilul său rol de protecţie în cazul unui atac terorist, totuşi unul din autorii raportului a contestat validitatea acestor afirmaţii.

”Nu am identificat nici măcar un caz de ameninţare la adresa Statelor Unite în care programul să îşi fi demonstrat eficacitatea în mod concret în cadrul vreunei anchete antiteroriste”, menţionează unul din autorii raportului.

Pe lângă lipsa unei efectivităţi dovedite, autorii raportului au mai arătat şi intruziunile pe care acesta le poate aduce în viaţa privată a cetăţenilor.

În faţa raportului întocmit de PCLOB, Casa Albă a reamintit că programul a fost aprobat de 36 de ori în ultimii şapte ani de către judecătorii instanţei secrete Foreign Intelligence Suervillance Court (FISC).

Vineri, în cadrul unui discurs, preşedintele Barack Obama a anunţat continuarea colectării de metadate însă într-un nou mod ce urmează să fie stabilit de către Executiv şi Congres.