Agenţia Naţională de Securitate a SUA are 'amprenta electronică' a lui Merkel (Bild)

Ziarul german Bild a sugerat luni că preşedintele SUA, Barack Obama, s-ar putea să nu fi spus adevărul când a declarat că nu o va mai spiona pe Angela Merkel.
Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA). (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.01.2014

Ziarul german Bild a sugerat luni că preşedintele SUA, Barack Obama, s-ar putea să nu fi spus adevărul când a declarat că nu o va mai spiona pe Angela Merkel. Potrivit publicaţiei, Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA ar fi renunţat să mai intercepteze telefonul mobil al cancelarului german, însă instituţia dispune de un sofisticat program de supraveghere ce controlează toate comunicaţiile electronice dintre Merkel şi consilierii ei direcţi, notează marţi ziarul El Pais.

Programul, intitulat 'amprenta comunicaţiilor', este capabil să analizeze toate comunicaţiile electronice făcute de cancelar, inclusiv apelurile telefonice şi mesajele prin poşta electronică. Informaţia culeasă de NSA este trimisă direct la Biroul Oval, notează Bild, care precizează că a obţinut această informaţie de la diferiţi agenţi anonimi ai NSA.

'Pentru a elabora această amprentă electronică se înregistrează numerele de telefon şi adresele de e-mail cu care comunică Angela Merkel', a declarat un agent al NSA ziarului Bild. 'Se urmăreşte apoi cu cine comunică la un anumit număr sau la o anumită adresă. Se realizează astfel ' mostre de comunicare' la care putem să recurgem în orice moment', a precizat el.

Rezultatul aruncă o lumină îngrijorătoare asupra tunelului întunecat al spionajului electronic realizat de NSA şi care a provocat protestele, justificate, ale liderilor ţărilor prietene ale SUA, între care şi cancelarul Angela Merkel. Potrivit agenţilor consultaţi de Bild, NSA este capabilă să controleze întregul flux informativ din biroul cancelariei, când Merkel trebuie să ia o decizie de politică externă importantă, fără să fie nevoită să o spioneze direct pe şefa guvernului.

'După ce culegerea datelor s-a făcut de-a lungul mai multor ani, amprentele electronice devin atât de precise, încât ştim de fiecare dată când guvernul ia o decizie importantă şi ce consilieri sunt implicaţi în adoptarea ei', a mărturisit un agent. 'În ajunul unui summit G-8, de exemplu, putem supraveghea toate comunicaţiile pe care le realizează membrii importanţi ai unei delegaţii', a adăugat el.

Dezvăluirile făcute de Bild pun în chestiune afirmaţiile preşedintelui Obama şi pot declanşa un nou protest din partea guvernului federal german, care a salutat recenta decizie a SUA de a restricţiona spionajul realizat de serviciile lor de spionaj. Purtătorul de cuvânt al cancelarului Merkel, Steffen Seibert, a reamintit că 'pe teritoriul german trebuie aplicată legea germană' şi a admis că Berlinul are nevoie de 'mai mult timp' pentru a analiza în detaliu afirmaţiile lui Obama.

Sâmbătă, 19 ianuarie, Barack Obama a acordat un neobişnuit interviu postului de ştiri Heute Journal cu scopul de a remedia relaţiile cu Berlinul, care s-au deteriorat după ce s-a aflat despre activităţile de spionaj desfăşurate de Washington asupra cetăţenilor şi liderilor Uniunii Europene, între care şi interceptarea telefonului mobil al cancelarului Merkel.

'Nu pot pune în pericol această relaţie prin măsuri de supraveghere care obstrucţionează comunicaţia noastră de încredere', a spus Obama, conform unei versiuni oficiale a postului. 'Cât timp sunt preşedintele SUA, cancelarul german nu va trebui să fie îngrijorat de această problemă. Faptul că nu avem întotdeauna aceeaşi opinie în materie de politică externă nu este un motiv pentru a intercepta convorbirile telefonice', a explicat el.

Însă Obama a precizat că serviciile secrete ale ţării sale vor continua să culeagă date şi a reamintit că SUA au capacităţi mai mari decât ale celorlalte ţări în materie de spionaj. 'Prin definiţie, aceste servicii au sarcina de a descoperi ceea ce oameni plănuiesc, ceea ce se petrece în mintea lor, alături de obiectivele lor. Ceea ce vine în sprijinul obiectivelor noastre diplomatice şi politice', a spus el, justificând activitatea realizată de controversata NSA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor