Xiaomi, OnePlus, iPhone, Google Pixel incluse pe lista smartphone-urilor care emit cele mai multe radiaţii

Un smartphone Mi 5 produs de compania chineză Xiaomi (Bloomberg/Getty Images)
Andrei Popescu
11.02.2019

Atunci când îşi cumpără un smartphone, utilizatorii iau în calcul aspectul securităţii şi intimităţii. Dar, totuşi, poate exista un motiv şi mai important pentru a vă gândi de două ori înainte să achiziţionaţi un smartphone chinezesc – unul privind sănătatea, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

În prezent, majoritatea oamenilor au smartphone-ul la îndemână non stop. Se află în buzunar când sunt la muncă, în mână când călătoresc cu trenul spre casă şi pe noptieră când dorm. Şi, după cum a precizat Martin Armstrong de la Statista, luând în calcul acest nivel de disponibilitate şi utilizare, mulţi oameni nu pot scăpa de sentimentul că şi-ar putea submina propria sănătate pe termen lung.

În timp ce cercetări concludente privind efectele radiaţiei provocate de telefoanele mobile sunt greu de depistat, anumite studii totuşi arată faptul că telefoanele emit cel mai ridicat nivel de radiaţie atunci când sunt ţinute lângă ureche în timpul unei convorbiri.

Biroul Federal german pentru Protecţie împotriva Radiaţilor deţine o bază de date cuprinzătoare despre smartphone-uri – noi şi vechi – şi nivelul de radiaţii pe care le emit.

În prezent, smartphone-ul care emite cel mai mare nivel de radiaţii este modelul Mi A1 de la producătorul chinez Xiaomi. Un alt telefon chinez ocupă locul doi pe această scară, şi anume OnePlus 5T. De fapt, cele două companii sunt puternic reprezentate pe această listă şi 8 din cele 16 telefoane mobile incluse sunt produse de ele. Telefoanele iPhone 7 şi recentul iPhone 8 se regăsesc de asemenea pe listă, aşa cum este şi cazul celor mai recente telefoane Pixel de la Google.

Deşi nu există o orientare universală pentru nivelul “sigur” al radiaţiilor emise de telefoane, sistemul german de certificare şi etichetare ecologică Der Blaue Engel (Îngerul Albastru) certifică doar telefoanele mobile care au o rată de absorţie specifică de sub 0,60 waţi pe kilogram.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor