Whispering Civilizations - o expoziţie de introspecţie în căutarea Genomului Civilizaţiei
alte articole
Arta ca o busolă pentru lumea noastră
Expoziţia pictorului româno-canadian Eugen-Florin Zamfirescu, numită Whispering Civilizations (Şoaptele Civilizaţiilor), ce a avut loc în octombrie la Twist Gallery din Toronto, şi-a propus să invite vizitatorii într-o fabuloasă călătorie în misterul ciclurilor de viaţă ale civilizaţiilor.
Iniţial, artistul s-a întrebat: "Poate arta ajuta ştiinţa şi filozofia? Poate arta ajuta omenirea să găsească răspunsuri la întrebările fundamentale legate de şederea noastră aici pe pământ ? " Aceste întrebări esenţiale sunt atât o provocare adresată publicului cât şi o invitaţie la explorare şi auto - descoperire.
Într-un interviu acordat ziarului nostru, artistul explică mai jos filozofia ce stă la baza artei sale.
Epoch Times: Care este ideea din spatele expoziţiei care tocmai s-a încheiat ?
EFZ: Ideea de a prezenta istoria civilizaţiilor printr-o serie de picturi a prins rădăcini în mintea mea cam acum 15 ani . La acea vreme, tot ce am avut, au fost doar întrebări. Cum se nasc civilizaţiile? Cum se dezvoltă, cum se prăbuşesc şi cum renasc din nou ? Ce factori contribuie atât la evoluţia cât şi la dispariţia lor?
În urmă cu mai mult de 50 de ani, câţiva visau că odată vor descoperi genomul uman. Îl vom putea oare decoda? Mulţi au râs, mulţi au spus că este imposibil. Astăzi însă avem cheia genomului uman. Influenţează oare genomul ceea ce se întâmplă în lumea noastră? Ştim că răspunsul este pozitiv. Ideea mea este că pe lângă genomul uman, trebuie să explorăm şi posibilitatea unui "genom al civilizaţiilor" alcătuit din elementele esenţiale ale mediului înconjurător, ale structurilor noastre sociale, economice, politice, precum şi ale umanităţii noastre, cu toate trăsăturile ei bune şi rele. Eu numesc aceste elemente "factori glisanţi", fiecare având caracteristici proprii ce variază de la o epocă la alta, de la un moment istoric la altul.
Am vrut ca toată lumea să vadă în această expoziţie mai mult decât o serie de picturi, expoziţia trebuie percepută ca un "experiment de gândire" având ca întrebări fundamentale: "Există oare un genom al civilizaţiilor? Suntem capabili să-l descifrăm, să-l măsurăm într-un fel? Poate arta ajuta ştiinţa şi filozofia, poate arta ajuta omenirea să găsească răspunsuri la întrebările fundamentale legate de existenţa noastră aici pe pământ? Poate arta ajuta în a găsi soluţii? "
Epoch Times: Care a fost reacţia publicului la deschidere dar şi pe durata expoziţiei?
EFZ: Am avut o seară minunată la deschidere, urmată de evenimentul Nuit Blanche (Noapte Albă), când galeria a fost vizitată de peste 1.100 de persoane ... Cred că cea mai mare surpriză a fost modul entuziast în care arta a fost îmbrăţişată de tineri cât şi reacţia lor pozitivă la stilul clasic al picturii. Ei sunt noua generaţie, viitorul nostru, iar dorinţa lor de a afla mai multe despre conceptele prezentate şi de a interacţiona cu arta, entuziasmul lor mi-a dat o mare speranţă pentru omenire.
De multe ori merg prin galerii şi sunt consternat de cât de repede trec oamenii de la o operă de artă la alta, fără să-şi facă timp să reflecteze asupra a ceea ce văd. Faptul că vizitatorii s-au oprit pentru mai mult timp în faţa uneia dintre picturile mele, au plecat mai departe, apoi s-au întors, au discutat între ei, au pus întrebări, au schimbat opinii, a fost pentru mine o experienţă extraordinară. Ştiu că mulţi oameni au revenit nu o dată, ci de două ori, chiar de trei ori la galerie pentru a vedea picturile din nou, pentru a avea mai mult timp de a absorbi şi de a reflecta asupra sensurilor din fiecare tablou.
M-am bucurat să aud de la unii vizitatori că în opinia lor, expoziţia « curge » asemeni unui film. Este exact aşa! Sunt de asemenea şi regizor de film iar alegerea pentru fiecare pictură a unui moment semnificativ în istoria civilizaţiilor, este în multe privinţe similară cu alegerea dintr-un film a unui singur cadru, pe care îl consider cel mai încărcat de sensuri.
Ca pictor lucrez singur, deci o experienţă solitară, dificilă adesea – aşa că singura mea şansă de a mă conecta cu publicul este în timpul unei expoziţii. Aprecierea criticilor şi succesul financiar sunt importante pentru orice artist, însă nimic nu se compară cu a ţi se spune: "Prin arta ta, ai schimbat pe cineva: pe mine". Am găsit acest comentariu în cartea de oaspeţi, într–una din săptămânile trecute. Această remarcă spusă din inimă înseamnă extrem de mult pentru mine, este cel mai mare premiu pe care un artist şi-l poate dori.
Epoch Times : Cum vedeţi viitorul societăţii?
EFZ: Civilizaţia noastră astăzi este ca un roi de albine zburând fără busolă. Tot felul de grupuri şi indivizi trag în direcţii opuse de pânză societăţii. Unii au sau vor puterea militară, alţii ideologică, alţii financiară. Există oare speranţă? Ce ar trebui să facem?
Aşa cum cineva a scris în cartea de oaspeţi, îmi place să cred că prin arta mea, ‘printr-o interpretare solidă a istoriei civilizaţiilor" am fost capabil să "întrezăresc speranţă pentru viitorul omenirii ‘.
Tot ce avem nevoie acum, dacă vrem să avem un viitor, este să găsim modalităţi de a face ca speranţa să devină realitate.
Epoch Times: Ce planuri aveţi pentru viitor?
EFZ: Pentru 2014 am în plan o expoziţie de fotografie, am început să lucrez la un film documentar despre "Whispering Civilizations" şi, având în vedere că nu doresc încă să vând tablourile, caut sponsori pentru a efectua un tur cu expoziţia în alte galerii, alte oraşe…
Despre artist:
Născut într-un mic orăşel din România, artistul Eugen-Florin Zamfirescu a emigrat în Canada în 1997. În prezent locuieşte în Toronto, unde îşi urmează pasiunile de-o viaţă: arta, filosofia şi astrofizica.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi : www.eugenflorinzamfirescu.com