"We don't BeLiviu!". Românii din Londra, solidari cu protestatarii din ţară

Zeci de mii de oameni au protestat, duminică, în România, împotriva modificării legilor Justiţiei în maniera dorită de PSD şi ALDE. Solidari cu ei, mai mulţi conaţionali de-ai noştri din Londra au ieşit şi ei în stradă.
Protest "We don't BeLiviu!" (Robert Willy Toperter)
Robert Willy Toperter
06.11.2017

Proiectul de modificare a legilor Justiţiei i-a scos în stradă pe români şi în Londra. Zeci de persoane au venit duminică faţa Institutului Cultural Român, cu mesaje împotriva guvernării, dar şi în semn de solidaritate cu marşul ce a avut loc în Bucureşti.

"Suntem generaţia care nu tace!", "We don't BeLiviu!", "Dacă vrei să te întorci, tre să-i lichidăm pe porci!", "Stop modificării Legilor Justiţiei", "Ciocoii vechi şi noi - PSD!", "Dragnea, noi ştim câţi ani muncim pentru $100.000. Tu?", "Vrem să ştim cum plătim bill "infim" fără să muncim!", au fost doar câteva dintre mesajele de pe pancartele cu care demonstranţii au venit la protest.

"Consider că acesta este cel mai prost guvern din istoria modernă a României, a luat cele mai proaste măsuri nu numai în justiţie, dar în sănătate, în economie, în tot ce vrei. (...) Este evident ce scopuri toxice se urmăresc prin adoptarea acestor măsuri legislative. Subordonarea Inspecţiei Judiciare este cea mai fragrantă, aşa cum s-au pronunţat toţi din domeniu de fapt. Pentru că în felul acesta se controlează activitatea în întreaga justiţie. (...) Problema este caracterul oamenilor care ne conduc, nu era o problemă să fim conduşi de PSD, problema e calitatea oamenilor din partid şi din guvern, care este sub orice critică", a declarat Anişoara Sandu, una dintre participantele la protest.

"De la OUG13 încoace avem două guverne incompetente, care au un asalt asupra justiţiei despre care ştim cu toţii, juriştii se pot pronunţa mai cu acurateţe despre modificările aduse actului legislativ, dar nemulţumirea pentru care suntem aici se referă la administrarea defectuoasă, de-a dreptul groaznică a tuturor sectoarelor economice, de la învăţământ până la sănătate, administraţie publică şi aşa mai departe", a precizat, la rândul său, Gabriel Popa.

Un alt protestatar şi-a exprimat şi el temerea că ceea nu s-a reuşit în iarna prin OUG 13 va fi implementat acum, prin introducerea pragului pentru abuz în serviciu.

"Am venit pentru a protesta alături de ceilalţi concetăţeni care locuiesc în Marea Britanie împotriva iniţiativei de schimbare a legilor justiţiei de către coaliţia de guvernare PSD-ALDE. Nu sunt de acord, bineînţeles, cu aceste modificări, consider că vor afecta foarte mult statul de drept din România şi Justiţia, dacă nu le-a reuşit în ianuarie, februarie anul trecut cu ordonanţa 13, cred că vor reuşi acum prin scăderea acelui barem pentru abuzul în serviciu", susţine Cosmin Rusu.

Propunerea de modificare a legilor 303/2004, 304/2004 şi 3017/2004 au fost doar scânteia faţă de nemulţumirile diasporei în privinţa corupţiei şi a modului de guvernare. Potrivit unei protestatare recent întoarsă din ţară, tot ceea ce se întâmplă în România este pe dos.

"Am venit din România ieri şi am venit mai răscolită ca oricând, pentru că tot ce se întâmplă acasă e pe dos. Şi să încep cu problema justiţiei care este cel mai grav lucru care se întâmplă în momentul de faţă din România, odată ce aceste legi vor fi modificate, din start justiţia va deveni o justiţie nedreaptă, politizată şi ştim cu toţii consecinţele", a declarat Loredana Ivanov.

Românii prezenţi la protestul din Londra au mai transmis că îşi vor continua demersurile dacă proiectul de modificare a legilor va trece. Mai mult, unii au declarat că sunt chiar dispuşi să vină în Bucureşti pentru a fi alături de cei din ţară.

Reamintim că duminică seară zeci de mii de români au ieşit în stradă, în Bucureşti şi alte 30 de oraşe din ţară, pentru a transmite mesajul "Nu vrem să fim o naţie de hoţi!". Protestele au fost declanşate de intenţia PSD şi ALDE de a adopta un pachet de modificări ale legilor Justiţiei văzute de parte din societatea civilă, de magistraţi, de Opoziţie drept un atac la adresa Justiţiei, care va fi subordonată politic.

De asemenea, cetăţenii sunt indignaţi şi de incercările obstinate ale parlamentarilor puterii de a pune prag pentru abuz în serviciu, precum şi de faptul că în comisia Juridică a Senatului reprezentanţii majorităţii au respins proiectul de lege al PNL în care se stipuleaz că un condamnat penal definitiv nu poate candida la preşedinţia ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor