Poliţia rusă arestează sute de manifestanţi în timpul unui marş anti-Putin

Poliţia din Moscova a arestat peste 200 de persoane care au luat parte la un marş neautorizat împotriva lui Putin. În ziua precedentă au fost arestate alte câteva zeci de persoane participante la un miting naţionalist anti-Kremlin care a coincis cu Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei.
Poliţia arestează un bărbat în timpul unui protest anti-Kremlin în St. Petersburg, 5 noiembrie. Sute de persoane au fost arestate duminică în alte câteva oraşe din Rusia, inclusiv Moscova, pentru participare la proteste anti-guvern. (Captură Imagine)
Andrei Popescu
06.11.2017

Sute de participanţi la o demonstraţie care a avut loc în apropierea Kremlinului au fost arestaţi duminică pentru că au participat la un protest neautorizat împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat poliţia din Moscova.

“Pentru încălcarea ordinii publice în centrul Moscovei, 263 de persoane au fost arestate. Au fost duşi cu toţii la secţii locale de poliţie”, a precizat poliţia din Moscova într-o declaraţie.

Grupul de monitorizare OVD-Info a afirmat că 376 de persoane au fost arestate duminică în Moscova, în timp ce alte 36 au fost reţinute în alte trei oraşe din Rusia.

Poliţia a confiscat pistoale care pot folosi gloanţe de cauciuc, cuţite, boxuri şi alte obiecte, potrivit unor rapoarte publicate de agenţiile ruse de ştiri de stat Interfax şi TASS.

Protestul de duminică, ce a avut loc în Piaţa Manezh din Moscova, a fost organizat de grupul Artpodgotovka (“pregătirea artileriei”).

Liderul exilat al grupului, Viaceslav Malţev, un politician radical din opoziţie care se autodescrie ca “naţionalist rus”, a cerut susţinătorilor, într-o material video publicat sâmbătă, “să spună NU regimului lui Putin”.

Arestările au avut loc la câteva zile după ce câteva sute de persoane, majoritatea lor tineri naţionalişti, s-au întâlnit în suburbia Liublino din sud-estul Moscovei pentru a marca Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei.

Manifestanţii de sâmbătă au scandat mesaje precum “Putin este un hoţ” sau “Libertate pentru deţinuţii politic”. Forţele de ordine au intervenit pentru a opri protestul şi au arestat câteva zeci de persoane, printre ele aflându-se şi toţi organizatorii acţiunii, a declarat pentru Interfax liderul naţionalist Ivan Beleţki.

Înaintea protestului de sâmbătă, forţele de securitate au interzis manifestanţilor să afişeze bannere, forţând organizatorii să anuleze în mod oficial acţiunea.

Beleţki, liderul Partidului Naţionalist neînregistrat, a declarat pe Facebook că poliţia a făcut percheziţii sâmbătă dimineaţă la locuinţa sa, precum şi la cele ale membrilor familiei sale. Secretarul partidului, Andrei Petrovski, a fost arestat de membri ai serviciului rus de securitate FSB, a adăugat Beleţki.

În timp ce mulţi naţionalişti ruşi susţin regimul lui Putin, alţii îl critică pentru că este prea slab în ceea ce priveşte imigraţia. Kremlinul a contribuit de asemenea la amplificarea nemulţumirilor prin suprimarea naţionaliştilor extremişti în ultimii câţiva ani, aruncându-i în închisoare pe mulţi dintre liderii lor sau forţându-i să locuiască în exil.

Mişcarea naţionalistă extremistă este zguduită de asemenea de lupte interne, care au dus la organizarea unui miting rival, tot sâmbătă, în partea opusă a Moscovei. Poliţia a afirmat că aproximativ 200 de persoane au participat la acest miting naţionalist separat în Oktiabrskoe Pole, precizând că 8 persoane au fost arestate. Majoritatea celor arestaţi au fost ridicaţi de poliţie pentru că au purtat măşti pe faţă, potrivit unui raport al postului de televiziune rusesc Dozhd TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor