Washingtonul doreşte să trimită un emisar la Phenian ca să-l elibereze pe Kenneth Bae

Statele Unite sunt gata să trimită un emisar la Phenian pentru a obţine eliberarea unui cetăţean american şi a-l aduce în ţară din Coreea de Nord, a anunţat un oficial american.
Howard, un cetăţean din Hong-Kong care se folseşte de asemănarea sa cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un pentru a atrage atenţia asupra atrocităţilor comise de regimul de la Phenian, participă la un protest lângă consulatul Coreei de Nord din Hong Kong, 15 dec 2013. (aaron tam / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
21.01.2014

Statele Unite sunt gata să trimită un emisar la Phenian pentru a obţine eliberarea unui cetăţean american şi a-l aduce în ţară din Coreea de Nord, a anunţat un oficial american.

"Am propus să-l trimitem pe ambasadorul (Robert) King la Phenian pentru a permite eliberarea lui (Kenneth) Bae", condamnat la 15 ani de lagăr de muncă pentru că a încercat "să înlăture de la putere" regimul nord-coreean, a afirmat un oficial care şi-a păstrat anonimatul.

"Aşteptăm un răspuns rapid din partea lor", a pecizat el.

În opinia acestuia, faptul că autorităţile nord-coreene ar permite deţinutului să ţină o conferinţă de presă este "indiciul unei voinţe de a-l elibera".

Statele Unite sunt "foarte preocupate" de starea sănătăţii lui Bae şi fac eforturi pentru a-l elibera, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

"Vom continua să facem apel la autorităţile RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) în vederea acordării unei amnistii lui Bae, dar şi pentru eliberarea sa imediată", a precizat ea.

Kenneth Bae, care este de origine coreeană, a apărut luni însoţit de doi gardieni şi, după ce şi-a recunoscut vina a apelat la Administraţia americană pentru a-l ajuta să-şi contacteze familia, conform agenţiei de presă nipone Kyodo.

Bae a fost arestat pe 3 noiembrie 2012 în oraşul Rason din nord-estul ţării.

Conform relatărilor presei sud-coreene, bărbatul călătorea cu mai mulţi turişti, dintre care unul deţinea un CD ce conţinea presupuse informaţii sensibile.

Cetăţeanul american Merrill Newman, în vârstă de 85 de ani, a fost eliberat în luna decembrie 2013, după ce a petrecut 42 de zile în închisorile din Coreea de Nord, fiind acuzat că a săvârşit "acte ostile".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor