Olteanu: Fondurile europene pentru sectorul privat trebuiesc derulate prin intermediul băncilor

(photos.com)
Epoch Times România
13.11.2012

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a declarat marţi că o soluţie pentru absorbţia fondurilor UE din exerciţiul financiar 2014-2020 ar putea fi derularea celor destinate sectorului privat prin intermediul băncilor.

”Bancherii o ştiu bine, băncile îşi regândesc strategiile de finanţare în contextul reducerii semnificative a fluxurilor de capital, al unei dezintermedieri ordonate pe care o vedem, al unui nivel încă scăzut de economisire. Pentru a asigura în aceste condiţii accesul la resurse pe termen mediu şi lung, dar şi pentru a fluidiza un mecanism de finanţare nerambursabilă care până în acest moment a eşuat, există formule disponibile, una dintre ele pe care o spun, şi înţeleg foarte bine ce spun: trebuie să ne gîndim dacă în pregătirea exerciţiului financiar european 2014 - 2020 nu ar fi oportună derularea unora dintre fondurile eurpopene, a celor destinate sectorului privat, prin intermediul băncilor mai curând decît prin intermediul administraţiei publice”, a spus Bogdan Olteanu în cadrul conferinţei ”Rolul băncilor în restructurarea companiilor”, organizată de ziarul Bursa..

El a spus că aceasta poate fi una dintre soluţii atât pentru încurajarea activităţii de creditare, cât şi pentru interesul public major al abosrbirii fondurilor europene.

De asemenea, viceguvernatorul BNR a adeclarat că lipsesc încă în multe cazuri mecanismele sofisticate de intervenţie, de restructurare, acelea care merg dincolo de o reeşalonare sau dincolo de alte lucruri directe de primă instanţă.

”Există posibilitatea ca cel puţin în două cazuri asemenea mecanisme sofisticate de salvare să funcţioneze, paradoxal, în sectorul public. Vreau să marchez contribuţia deja derulată de câteva din băncile din România în procesele de restructurare în curs, de la Hidrolelectrica şi Oltchim.Sperăm să se finalizeze ambele proceduri cât mai repede şi în momentul acelei finaizări cu siguranţă va veni şi momentul laudelor şi al individualizării laudelor”, a declarat Olteanu.

El a precizat că sunt procese complexe din care cu siguranţă, odată cu finalizarea cu succes, toată lumea va avea învăţat şi de preluat înclusiv în domeniul privat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor