Vremuri grele: Huawei îşi diversifică activitatea - creşte porci, vinde cosmetice

O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan
O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan (STR/AFP/Getty Images)

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei - acum doi ani una dintre cele mai prospere afaceri ale Chinei comuniste - întâmpină greutăţi după ce a fost lovit de patru runde de sancţiuni impuse de SUA în mai puţin de doi ani, pentru afilierea cu Partidul Comunist Chinez.

După aproape opt luni în care măsurile luate de administraţia Trump au cauzat o lipsă de microprocesoare de ultimă generaţie, sectorul de producţie de smartphone-uri al Huawei a fost afectat drastic, obligând compania să se extindă în sectoare „alternative”, cum ar fi creşterea porcilor folosind inteligenţa artificială, exploatarea minieră şi vânzările de maşini.

Pe 4 mai, Bonjour Holdings Limited, unul dintre cei mai importanţi comercianţi cu amănuntul din Hong Kong, a semnat un acord de cooperare cu sucursala Huawei Internaţional Co. Ltd. în Hong Kong, evoluţia fiind o altă măsură de dezvoltare în sectoare "alternative" a companiei Huawei.

Anunţul făcut de cele două companii menţiona că Bonjour Technology Services Limited a încheiat un memorandum fără caracter obligatoriu cu Huawei Internaţional Co. Ltd. din Hong Kong, pentru a efectua vânzări co-branding.

Cooperarea specifică dintre cele două părţi constă în faptul că Huawei Hong Kong va construi magazine de vânzare cu amănuntul şi va oferi suport tehnic pentru Bonjour prin analiză de tip Big Data, plăţi electronice, tehnologii Wifi6 şi alte soluţii tehnice.

Sancţiuni SUA împotriva Huawei şi a afiliaţilor

La sfârşitul lunii trecute, CEO-ul Huawei pentru departamentul consumer, Yu Chengdong, a declarat că într-un interval de mai puţin de doi ani, Statele Unite au impus patru runde de sancţiuni împotriva companiei.

Drept urmare, gigantul a pierdut poziţia deţinută pe piaţa internă de smart-phone-uri de ultimă generaţie în faţa rivalului Apple, piaţa internă de nivel mediu şi inferior în faţa Oppo, Vivo şi Xiaomi şi piaţa occidentală în faţa companiilor Apple, Samsung şi a altor mărci chinezeşti.

Citiți și EXCLUSIV. Michael Hayden pentru Epoch Times: Casa Albă ignoră elefantul din cameră

În mai 2019, administraţia Trump a emis prima interdicţie împotriva Huawei. Departamentul Comerţ a anunţat că Huawei şi 68 de companii afiliate au fost plasate pe lista de control a exporturilor a Biroului Industriei şi Securităţii (BIS). Înainte de a importa piese americane, Huawei trebuie să obţină mai întâi aprobarea BIS; în caz contrar, companiile americane nu pot vinde sau transfera tehnologie sau produse către Huawei.

În august 2019, patruzeci şi şase de afiliaţi Huawei au fost adăugaţi pe lista entităţilor.

La 15 mai 2020, Departamentul de Comerţ a anunţat că va menţine scoaterea Huawei şi a filialelor sale din lanţul global de aprovizionare cu cipuri.

La 17 august 2020, Departamentul de Comerţ a adăugat încă 38 de filiale non-americane ale Huawei la lista entităţilor, măsură care a intrat în vigoare imediat, pentru a preveni ocolirea interdicţiilor de export din SUA, de către Huawei, prin companii terţe. Acest lucru a adus numărul total de afiliaţi Huawei pe lista de entităţi la 152.

După o perioadă de graţie de 120 de zile de la anunţarea interdicţiei din 14 septembrie 2020, companiile care vând produse semiconductoare ce conţin tehnologie americană către Huawei au fost obligate să obţină mai întâi o licenţă de export de la guvernul SUA, evoluţie care a generat dificultăţi în obţinerea de cipuri de ultimă generaţie pentru Huawei.

Citiți și Fondatorul Huawei, invitat să vorbească la Davos, îndeamnă la cooperare "în folosul umanităţii"

Regulile stipulează în mod explicit că, în orice etapă a tranzacţiilor, oricine foloseşte software american sau produse fabricate în SUA trebuie să obţină o licenţă de la Departamentul de Comerţ al SUA pentru a vinde cipuri către Huawei.

Impactul asupra industriei a fost imediat şi masiv. TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, unul dintre cei mai mari producători de cipuri), Intel, Qualcomm, MediaTek, Micron şi alţi producători de cipuri au anunţat că vor înceta să mai vândă produse către Huawei după 15 septembrie.

Vânzările de telefoane Huawei au căzut

După ce administraţia Trump a impus sancţiuni Huawei în mai 2019, Google a încetat să actualizeze sistemul de operare Android Huawei, ceea ce a vătămat operaţiunile smartphone-urilor Huawei pe pieţele occidentale.

După aceea, cele două cele mai profitabile sectoare ale Huawei, cea de smartphone şi cea de reţele 5G, au fost puternic lovite când Statele Unite au întrerupt furnizarea globală de cipuri high-end către companie.

Canalys, o firmă internaţională de cercetare a pieţei, a lansat Raportul privind piaţa smartphone-urilor din China pentru primul trimestru al anului 2021 pe 29 aprilie. Potrivit studiului, livrările de smartphone-uri Huawei au scăzut la 14,9 milioane în primul trimestru - 50% faţă de anul trecut.

Pe piaţa globală de telefoane mobile, Huawei a ieşit din top-cinci la nivel mondial în primul trimestru al anului 2021 şi a fost înlocuit de Samsung, Apple, Xiaomi, Oppo şi Vivo, potrivit datelor publicate de firma internaţională IDC pe 28 aprilie.

Pe 31 martie, Huawei a lansat raportul anual pentru 2020.

„Anul trecut nu a fost uşor pentru Huawei”, a recunoscut Hu Houkun, preşedintele Huawei, atunci când a răspuns întrebărilor presei de stat chineze. El a spus că sancţiunile SUA au avut un impact direct asupra operaţiunilor Huawei şi „au avut un impact foarte mare asupra afacerii produselor de consum, în special asupra telefoanelor mobile”.

Pe 28 aprilie, Huawei şi-a anunţat rezultatele operaţionale pentru primul trimestru al anului 2021. Veniturile au scăzut cu 16,5% faţă de anul anterior, până la 152,2 miliarde de yuani (23,66 miliarde USD), potrivit declaraţiei. A fost al doilea trimestru consecutiv al Huawei în care veniturile au scăzut.

Huawei forţată să "diversifice": să crească porci, să vândă maşini

În faţa crizei, Huawei a trebuit să găsească noi iniţiative pentru a continua.

În februarie, Huawei a lansat un proiect minier inteligent în provincia Shanxi. Ren Zhengfei, fondatorul şi CEO-ul Huawei, a declarat că firma poate supravieţui şi fără producţia sa de telefoane mobile.

La scurt timp după ce a apărut ştirea, Duan Aiguo, preşedintele departamentului machine vision al Huawei, a declarat într-o postare pe Weibo că firma va intra în industria de creşterea porcilor folosind inteligená artificială (AI). Sistemul de creştere inteligentă a porcilor asigură monitorizare, analiză Big Data, management digital, recunoaşterea AI, AI learning, predicţia AI, luarea deciziilor AI, pentru a realiza monitorizarea completă, inspecţie robotizată şi controlul porcilor de la distanţă.

Apoi, Huawei a devenit concurent al platformelor Wechat Pay şi Alipay atunci când a obţinut o licenţă de plată prin achiziţionarea unui procent de 100% din Sharelink Network în martie.

Şi pe 17 aprilie, Huawei a prezentat prima sa maşină inteligentă, complet electrică, la Shanghai.

Huawei este un instrument al Partidului Comunist Chinez

FBI consideră că Huawei, în ciuda faptului că este o companie "privată", primeşte resurse şi finanţare de la Partidul Comunist Chinez. Huawei a fost promovat de guvernul chinez ca o firmă „campioană naţională”, un titlu onorific acordat, de obicei, exclusiv entităţilor de stat.

Acest lucru indică faptul că gigantul hi-tech, care produce routere, telefoane mobile şi alte echipamente, este un element cheie al politicii economice a Chinei, aflată sub conducerea Partidului Comunist Chinez, ocupându-se inclusiv de acces la tehnologie străină, un eufemism pentru programele masive de furt de proprietate intelectuală occidentală, desfăşurate de China comunistă.

Fostul secretar de stat al SUA Mike Pompeo a afirmat într-o declaraţie din mai 2020 că „Huawei nu este de încredere, este un instrument al Partidului Comunist Chinez, supus ordinelor acestuia”.

În iunie 2020, Huawei a fost adăugată oficial la lista Pentagonului cu companiile care operează în Statele Unite şi care primesc sprijin din partea Armatei Partidului Comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii