"Opriţi umilinţele la care sunt supuşi cei din corpul medical. Opinia publică este permanent intoxicată"

"Cerem public demisia ministrului Sănătăţii şi orientarea Sănătăţii într-o nouă direcţie, aceea a reformei adevărate", i-au transmis premierului Dacian Cioloş două federaţii sindicale.
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)
Andrei Pricopie
27.03.2016

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, prezintă o atitudine lipsită de interes în ceea ce priveşte dialogul social, dezbaterea şi identificarea soluţiilor atât de necesare pentru sistemul sanitar, motiv pentru care se impune demisia acestuia, i-au transmis premierului Dacian Cioloş, în cadrul unei scrisori deschise, două federaţii sindicale din Sănătate.

Vă prezentăm mai jos scrisoarea deschisă semnată de Federaţia Sindicală Hipocrat şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România – C.F.S.M.R.

"Domnule Prim-Ministru, Dacian Cioloş,

Federaţia Sindicală Hipocrat şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România – C.F.S.M.R. vă adresează această scrisoare deschisă pentru a vă solicita să gestionaţi funcţionarea sistemului sanitar şi să stopaţi umilinţele la care noi, cei care facem parte din corpul medical, suntem supuşi.

Întregul corp medical din România este revoltat de faptul că opinia publică este permanent intoxicată cu mesaje care induc responsabilitatea noastră pentru lipsa de performanţă a sistemului sanitar. După cum probabil aţi fost informat, statisticile europene clasează România pe ultimele locuri la calitatea serviciilor medicale oferite. Subfinanţat în ultimii 25 de ani, sistemul de sănătate de la noi are multe probleme de rezolvat.

În acest context, membrii de sindicat din Federaţia Sindicală Hipocrat şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România – C.F.S.M.R., indignaţi de lipsa de predictibilitate a reformei din Sănătate şi de ignorarea aspectelor privind drepturile salariaţilor, prin încălcarea prevederilor Codului Muncii în ceea ce priveşte timpul de muncă şi timpul de odihnă, aplicând un ordin al Ministrului Sănătăţii care cuprinde norme de aplicare a unei legi deja abrogate, vă solicită implicarea imediată în soluţionarea revendicărilor noastre.

Totodată, constatăm că dl. Patriciu Achimaş Cadariu, în calitatea de ministru al Sănătăţii, nu a manifestat o formă de implicare în rezolvarea stării conflictuale, fiind mai degrabă lipsit de interes în ceea ce priveşte dialogul social, dezbaterea şi identificarea soluţiilor atât de necesare şi fără de care sistemul sanitar nu mai poate funcţiona. O astfel de atitudine pe care o catalogăm asumat drept iresponsabilă trebuie sancţionată de dumneavoastră. Vă cerem public să vă implicaţi! Opriţi indolenţa! Opriţi amăgirea pacienţilor şi a personalului medical!

Vă rugăm să respectaţi dreptul cetăţenilor la asistenţă medicală şi să reconsideraţi calitatea de pacient într-un stat democratic în care pretindem că ne dorim să trăim cu toţii! Solicităm acest lucru deoarece există premisele escaladării conflictului, riscul fiind acela ca medicii să îşi înceteze activitatea spontan, situaţie pentru care nu ne asumăm responsabilitatea, fiind o consecinţă directă a lipsei de reacţie a statului şi a autorităţilor competente în a rezolva această stare de fapt.

Menţionăm că dorinţa medicilor din sindicatele membre ale celor două organizaţii a fost să protesteze într-o manieră radicală, prin încetarea spontană a activităţii medicale, iar acest fapt pare tot mai greu de gestionat chiar şi de către liderii celor două formaţiuni. Cerem public demisia ministrului Sănătăţii şi orientarea Sănătăţii într-o nouă direcţie, aceea a reformei adevărate!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor