Vot simbolic în Parlamentul scoţian privind respingerea Brexitului

Parlamentul Scoţiei şi-a manifestat nemulţumirea faţă de planurile premierului britanic Theresa May de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană. Votul, deşi nu are o natură obligatorie, ar putea semnala o nouă încercare de a obţine independenţa scoţiană.
Nicola Sturgeon - fostul premier al Scoţiei
Nicola Sturgeon - fostul premier al Scoţiei (Captură Foto)

Marţi după-amiază, în Parlamentul scoţian va avea loc un vot simbolic privind respingerea planurilor Guvernului britanic de a declanşa Brexitul.

Moţiunea prezentată de guvernul scoţian va susţine că guvernul britanic nu a stabilit împreună cu administraţiile Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord clauzele necesare găsirii unei abordări la nivelul Marii Britanii privind Brexitul.

Legiuitorii adunării din Edinburgh l-au acuzat pe premierul britanic Theresa May că nu răspunde la “o serie de întrebări detaliate ce acoperă multe zone din sfera politică privind implicaţiile depline ale retragerii de pe piaţa unică”.

Deşi nu are o natură obligatorie, votul de astăzi din Parlamentul scoţian ar putea servi ca bază pentru organizarea unui alt referendum privind independenţa Scoţiei. Parlamentarii scoţieni au continuat să îşi manifeste suportul pentru independenţă după decizia Marii Britanii de a părăsi UE în iunie 2016, în ciuda refuzului Londrei de a susţine un al doilea vot.

Londra a confirmat joia trecută că nu va susţine un alt vot pentru independenţa scoţiană, în ciuda remarcilor critice continue ale premierului scoţian Nicola Sturgeon cu privire la ieşirea britanicilor din UE.

Deşi Marea Britanie a votat ca un întreg să iasă din bloc în referendumul din iunie 2016, Scoţia a votat împotriva Brexitului.

Sondajele recente arată că majoritatea scoţienilor nu favorizează un nou referendum pentru independenţă. Totuşi, dependenţa economică a Scoţiei de cetăţenii UE care sunt o forţă de muncă importantă în ţară generează temeri majore parlamentarilor scoţieni.

Imigranţii UE alcătuiesc aproximativ 3,4% din populaţia Scoţiei şi sunt foarte apreciaţi pentru munca lor în construcţii, cercetare şi învăţământ superior. La începutul săptămânii trecute, un comitet parlamentar scoţian a declarat că ţara ar trebui să urmărească un acord diferenţiat în privinţa imigraţiei după ieşirea Marii Britanii din UE, în cotextul în care un “Brexit dur” va afectat probabil economia ţării.

Membrii Comitetului sunt îngrijoraţi că imigranţii UE din Scoţia, care se confruntă acum cu o “nesiguranţă impusă”, ar putea alege să plece, ceea ce ar conduce la performanţe economice slabe, precum şi o “sustenabilitate şi diversitate culturală” reduse.

Premierul britanic May a subliniat din nou în cursul zilei de luni poziţia guvernului ei în privinţa declanşării Articolului 50 în luna martie, avertizând legiuitorii să nu obstrucţioneze voinţa poporului britanic.