Londra exclude suportul pentru un al doilea referendum scoţian
alte articole
“Nu, uitaţi asta”, a fost răspunsul ministrului britanic al apărării, Michael Fallon, la o întrebare privind faptul dacă Londra îşi va da binecuvântarea pentru organizarea unui alt referendum pe tema independenţei Scoţiei de restul Marii Britanii înainte de sfârşitul actualului mandat parlamentar.
El a declarat ziarului The Herald că premierul scoţian Nicola Sturgeon nu are un mandat pentru a merge mai departe cu un al doilea vot.
“[Sturgeon] ne cere în mod constant să respectăm guvernul SNP [Partidul Naţional Scoţian], dar ea trebuie să respecte decizia Scoţiei din 2014 de a rămâne în Marea Britanie şi decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Respectul merge în ambele sensuri”, a precizat Fallon.
Ulterior, Fallon a fost provocat din nou în timpul unui interviu în direct la BBC Radio Scotland. “Ne-am exprimat clar: nu există nevoia unui al doilea referendum”, a precizat el.
În 2014, alegătorii scoţieni au respins independenţa de Londra cu 55 la 45 la suta, iar sondajele de opinie sugerează că suportul pentru o guvernare complet independentă a Scoţiei nu s-a schimbat de atunci.
Ziarul The Herald a citat un sondaj Panelbase care a sugerat că majoritatea scoţienilor nu doresc un al doilea referendum până când praful se va aşterne pe Brexit.
Aprobarea Londrei este necesară
Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor au câştigat puteri limitate din partea Londrei la sfârşitul anilor 1990. Aşadar, înainte ca un al doilea vot să poată avea loc, Parlamentul britanic va trebui să emită un ordin pe baza Paragrafului 30 din Scotland Act, a precizat The Herald.
În timp ce, la general, Marea Britanie a votat cu 52 la 48% pentru ieşirea din Uniunea Europeană în referendumul din 23 iunie 2016, alegătorii scoţieni au ales să rămână în bloc.
De atunci, premierul scoţian Sturgeon a făcut zarvă în jurul posibilităţii unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei.
Scoţia încearcă să forţeze Parlamentul britanic să îi permită să încheie propriul său acord cu Bruxelles-ul pentru a rămâne pe piaţa unică a UE, în ciuda evoluţiei Marii Britanii, care anunţă că va ieşi de pe această piaţă.
Premierul britanic Theresa May a declarat că va începe procedurile de separare prin declanşarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona până la sfârşitul lunii martie.