Vosganian: Insolvenţa, o formulă de protecţie, nu de vulnerabilizare a unei companii în dificultate

Varujan Vosganian (Epoch Times România)
Epoch Times România
05.03.2013

Insolvenţa este o formulă de protecţie şi nu de vulnerabilizare a unei companii aflate în dificultate, susţine ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care a participat marţi, la conferinţa „De la insolvenţă la restructurare. Cum poţi reveni în piaţă cu ajutorul reorganizării judiciare?”.

„Am făcut un inventar al insolvenţelor firmelor din sectorul de stat şi din păcate nu am găsit niciun exemplu de succes comparativ cu rezultatele obţinute de insolvenţele unor companii din sectorul privat. Este adevărat, decizia politică a fost ezitantă la declararea insolvenţei companiilor de stat. La Hidroelectrica, de exemplu, ar trebui ca ieşirea din insolvenţă să aibă loc cât mai repede pentru a intra într-un amplu proces de investiţii. Dacă ne uităm la companiile care au intrat în insolvenţă din 2009 putem face un inventar de circa 100.000 de firme. Dintre acestea numai 10% şi-au revenit din insolvenţă, dar trebuie luate în calcul şi activele valorificate precum şi banii recuperaţi de creditori”, a precizat Varujan Vosganian, la conferinţa „De la insolvenţă la restructurare. Cum poţi reveni în piaţă cu ajutorul reorganizării judiciare?” organizată de Ziarul Financiar, informează Ministerul Economiei.

Conform ministrului Economiei, valorificarea unor active este la fel de importantă ca şi procesul de restructurare al unei companii aflate în insolvenţă. „Insolvenţa înseamnă un proces de revitalizare, de revalorificare. Unele active precum terenurile pot fi valorificate ca parcuri industriale de succes care vin cu valoare adăugată în economia naţională”, a spus Varujan Vosganian.

El a arătat că insolvenţa trebuie abordată fără ezitare şi asumată în timp util, altfel şansele de a profita de oportunităţile acestei proceduri se diminuează.

„Prezenţa mea aici este o promisiune ca la nivelul administratorilor de stat vom trata insolvenţa cum trebuie şi o vom vedea ca pe un mijloc de funcţionare a economiei. Am ajuns la această concluzie după cazul Oltchim. Oltchim a rămas cea mai mare companie de stat, este chiar o firmă viabila, care a adunat în 15-20 de ani toate eşecurile administratorilor de stat”, a mai spus ministrul.

Varujan Vosganian a adăugat că Oltchim Râmnicu Vâlcea ar fi trebuit să intre în insolvenţă din al doilea semestru al anului 2009 sau începutul anului 2010. „Din a doua jumătate a anului 2007 au început problemele la Oltchim chiar dacă la sfârşitul anului 2008 veniturile companiei erau de aproape două miliarde lei. Din a doua jumătate a anului 2009 problemele s-au agravat astfel încât la sfârşitul anului sau cel mai târziu la începutul lui 2010 ar fi trebuit cerută insolvenţa la Oltchim. De altfel, am găsit o notă a conducerii Oltchim prin care ei solicitau Guvernului, de la sfârşitul lui 2009, intrarea în insolvenţă”, a arătat ministrul Vosganian.

Ministrul a menţionat, totodată, că sunt câteva companii în insolvenţă, pe care autorităţile încearcă să le salveze. “Cea mai importantă lecţie a insolvenţei este că firma respectivă este protejată de ingerinţele politice, administratorii judiciari sunt foarte neînduplecaţi în acest sens. Dacă facem o evaluare a companiilor nostre, cele care sunt în portofoliul AVAS şi cele pe care le dorim să le preluam de la ANAF, mai toate sunt în insolvenţă, de la Remin Baia Mare, Plafar, până la structura care autorizează jucăriile pentru copii. În momentul de faţă obligaţia noastră este să le salvăm şi am discutat cu Ministerul Finanţelor să preluăm companiile grevate de mari datorii. Acestea să fie preluate de AVAS şi rentabilizate”, a afirmat Vosganian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor