Vosganian a pledat la Bruxelles pentru relansarea spiritului antreprenorial în UE
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a participat marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Competitivitate, secţiunea industrie şi piaţa internă, în cadrul căreia a pledat pentru relansarea spiritului antreprenorial în Uniunea Europeană.
Reuniunea, la care au participat miniştrii economiei din statele membre, a fost coordonată de Antonio Tajani, vicepreşedinte al Comisiei Europene (COM), comisar pentru industrie şi antreprenoriat şi de Richard Bruton, ministrul irlandez pentru locuri de muncă, întreprinderi şi inovare.
Miniştrii de resort au avut un schimb de opinii cu privire la Planul de acţiune Antreprenoriat 2020, Regulamentul privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice (REACH) şi problematica Semestrului European axată în principal pe priorităţile de acţiune cuprinse în Analiza Anuală a Creşterii 2013.
"În cadrul reuniunii, ministrul român al Economiei a apreciat Planul de acţiune Antreprenoriat 2020, considerând că aplicarea acestuia va conduce la relansarea spiritului antreprenorial în Uniunea Europeană. Totodată, Varujan Vosganian a subliniat faptul că dezvoltarea spiritului antreprenorial este strâns legată de promovarea şi recunoaşterea profesiilor din industrie, precum şi de politicile europene şi naţionale privind ocuparea forţei de muncă şi mobilitatea profesională", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Referitor la REACH, oficialul român a arătat că, pe lângă beneficiile care decurg din aplicarea măsurilor de reducere a riscurilor privind sănătatea şi mediul, un motiv de îngrijorare este faptul că Raportul REACH, publicat de COM în cursul acestei luni, arată printre altele că acesta este unul din cele zece acte legislative comunitare cele mai împovărătoare pentru IMM-uri. În context, ministrul Varujan Vosganian a evidenţiat importanţa acordării de sprijin pentru IMM-uri prin simplificarea procedurilor şi prin elaborarea de către COM a unor ghiduri centrate pe IMM-uri.
"În ceea ce priveşte aspectele vizând Semestrul european, România, prin ministrul Vosganian, a apreciat ca deosebit de importantă abordarea integrată a politicilor UE, în special a celor aferente pieţei unice, politicii comerciale, politicii privind IMM-urile, politicii de mediu şi a politicii în materie de inovare. În opinia oficialului român, îmbunătaţirea şi consolidarea atât a guvernanţei economice, cât şi celei privind piaţa unică trebuie să se bazeze pe politici coerente, menite să stimuleze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. În plus faţă de aceste progrese sunt necesare – în continuare – măsuri vizând reglementarea inteligentă, reducerea nivelului sarcinilor administrative, mai ales pentru IMM-uri şi îmbunătăţirea comunicării cu cetăţenii şi întreprinderile prin intermediul instrumentelor create pentru buna funcţionare a pieţei interne: SOLVIT, IMI (sistemul de informare al pieţei interne), PCU (punctul de contact unic) etc", se mai spune în comunicat.
Totodată, în cadrul reuniunii, în prezenţa lui Michel Barnier, comisar pentru Piaţă internă şi servicii, ministrul Varujan Vosganian a semnat Acordul privind Curtea Unică în materie de Brevete, ce trebuie semnat de toate statele membre UE. Acordul instituie o Curte unică în materia brevetelor europene cu protecţie unitară, alcătuită dintr-un tribunal de primă instanţă, o curte de apel şi o grefă comună.
Sistemul jurisdicţional ce urmează a fi instituit va contribui la armonizarea practicii judiciare în materia brevetelor de invenţie la nivelul UE, venind totodată în sprijinul inovării. De asemenea, acesta va favoriza transferul bunelor practici în soluţionarea litigiilor cu un grad de tehnicitate ridicat şi creşterea calităţii actului de justiţie în această materie.