"Vom apăra aceste balene". Sea Shepherd este sfidător după un ordin judecătoresc

Malcolm Holland, căpitanul navei Steve Irwin, principala navă a grupului de activişti pentru protejarea mediului Sea Shepeherd, se uită la portul din Sydney după sosirea în acesta în 31 august 2012.
Malcolm Holland, căpitanul navei Steve Irwin, principala navă a grupului de activişti pentru protejarea mediului Sea Shepeherd, se uită la portul din Sydney după sosirea în acesta în 31 august 2012. (Romeo Gacad / AFP / GettyImages)

Grupul pentru conservare Sea Shepherd a primit un ordin de la o instanţă din SUA ca să stea la cel puţin 500 de metri distanţă de navele japoneze de vânătoare, atunci când acestea merg în călătoria lor anuală de vânătoare de balene, în sudul Oceanului.

Hotărârea Curţii de Apel a SUA pentru Circuit al IX-lea a declarat că Sea Shepherd trebuie să se abţină "de la atacarea fizică a oricărei nave" aparţinând flotei japoneze de vânătoare de balene. Japonia susţine că expediţiile sale de vânătoare de balene sunt pentru "cercetare ştiinţifică", dar grupurile de conservare şi anumite guverne, inclusiv Australia şi Noua Zeelandă, susţin că este o încercare slab voalată de a justifica vânătoarea de balene pentru carnea lor.

Japonia şi Norvegia sunt singurele două ţări care mai practică vânătoarea de balene, după ce Coreea de Sud a anunţat la începutul acestei luni că nu va mai participa la vânătoarea de balene.

În ultimii opt ani, Sea Shepherd a urmărit bărcile japoneze pentru vânătoarea de balene, aruncând cu obiecte în ele şi încercând să le lege elicele. De asemenea, bărcile lor s-au ciocnit cu bărcile de vânătoare şi fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă că este prea agresivă.

Instanţa a spus că navele Sea Shepherd nu mai pot naviga "într-o manieră care este de natură să pună în pericol siguranţa navigaţiei unei nave de vânătoare." Prin urmare, niciuna dintre navele lor nu se mai poate apropia la "o distanţă mai mică de 500 de metri, atunci când inculpaţii vor naviga pe marea deschisă."

Dar Sea Shepherd a spus că va încerca în continuare să prevină operarea navelor de vânătoare de balene.

Într-o actualizare postată luni pe site-ul său, grupul de conservare a spus că ordinul, care a venit înaintea unui proces programat pentru luna septembrie 2013, a fost anulat anterior de un judecător din Seattle, în februarie.

"Este o situaţie complexă în care o curte a Statelor Unite ale Americii emite un ordin împotriva navelor olandeze şi australiene care transportă un echipaj internaţional şi care operează din Australia şi Noua Zeelandă, în apele internaţionale", a declarat grupul.

Potrivit Sea Shepherd, instanţa a "ignorat că vânătorii japonezi sfidează un ordin judecătoresc al Curţii Federale australiene şi că vânătoarea de balene are loc în Sanctuarul Balenelor din Oceanul de Sud."

Tacticile grupului sau abordarea lor nu se va schimba, în ciuda hotărâri judecătoreşti, a afirmat grupul.

"Vom apăra aceste balene aşa cum am făcut-o în ultimii opt ani - paşnic şi legal", a susţinut căpitanul Paul Watson.

În plus, grupul a spus că crede că flota japoneză de vânătoare de balene a cerut acest ordin chiar înainte de a plecat în călătoria sa anuală.

Institutul japonez de cercetare a cetaceelor ​​(ICR) şi Kyodo Senpaku au lăudat decizia instanţei, spunând că au dorit ca situaţia să fie revizuită de Curtea de Apel deoarece Sea Shepherd a anunţat că va întrerupe operaţiunile de vânătoare de balene.

"ICR îşi desfăşoară programul său de cercetare de balene din Antarctica în baza unui permis eliberat de Guvernul Japoniei, în conformitate cu articolul VIII din Convenţia internaţională pentru reglementarea vânătorii de balene", a indicat acesta, susţinând că balenele sunt pentru "programul lor de cercetare."