Vocea Străzii ajunge la partide. Reclamaţiile şi sugestiile protestatarilor depuse la PSD, ALDE, USR şi PNL
alte articole
De mai bine de patru luni de zile în Piaţa Victoriei din Capitală (şi nu numai) se protestează practic non-stop. Declanşate de adoptarea, "noaptea, ca hoţii", a OUG 13, protestele au continuat fără încetare întreţinute practic de politicieni, atât prin refuzul de a-şi asuma vreo vină pentru mutilarea Codurilor Penale cât şi prin numeroasele tentative de introducere pe agenda legislativului a unor propuneri vizând graţierea corupţilor, dezincriminări ale conflictelor de interese etc.
Şi cum marile partide politice nu s-au grăbit să facă paşi în direcţia dialogului cu cei din Stradă, societatea civilă a făcut ea paşi către politicieni, transmiţându-le acestora ce îşi doresc protestatarii. Astfel, în a 100-a zi de protest, în Piaţa Victoriei din Capitală şi în Piaţa Mare din Sibiu au fost instalate flipchart-uri pe care cetăţenii au notat mesaje pentru puterea legislativă şi puterea executivă ale României, în speţă, Parlament şi Guvern.
Ulterior, mesajele au fost centralizate de asociaţia Evoluţie în Instituţie (EII), grupate într-o "Condică de Reclamaţii şi Sugestii" şi depuse la sediile principalelor formaţiuni politice. Pe 31 mai, Condica a fost dusă la partidele responsabile de adoptarea OUG 13, respectiv PSD şi la ALDE, miercuri, 7 iunie la USR, partid care a susţinut la nivel declarativ şi chiar prin participarea unora dintre membrii săi protestele anti OUG 13, iar astăzi Condica a ajuns la PNL.
Conform EII, care a centralizat şi analizat mesajele cetăţenilor, acestea au fost grupate, în funcţie de conţinut, în 8 categorii (teme), cuprinzând solicitările şi sugestiile cele mai frecvente, nemulţumirile principale şi o sinteză a mesajelor participanţilor.
Temele majore exprimate au fost: Guvernare responsabilă şi transparentă; Responsabilitatea, calitatea şi reprezentarea în actul politic; Curăţarea şi reînnoirea clasei politice; Promovarea de iniţiative legislative corecte şi respectarea opţiunilor exprimate; Funcţionarea socială şi democratică; Democraţie participativă; Priorităţi adecvate situaţiei actuale; Respectarea valorilor şi Continuarea traseului democratic şi conduită civică.
"Intenţia şi dorinţa celor care au scris în CONDICĂ este ca aceste mesaje să ajungă direct la persoanele şi instituţiile cărora acestea le sunt adresate. Prin urmare, am organizat aceste mesaje în solicitări, sugestii şi nemulţumiri şi am început trimiterea acestora către persoanele care într-un fel sau altul participă la activitatea de administraţie a României – politicieni sau funcţionari publici. Pentru un plus de conformitate, am ataşat fotografiile mesajelor originale consemnate în acel moment.
Scopul?
În primul rând, dorim ca cei care decid pentru noi să fie informaţi direct cu privire la dorinţele protestatarilor, fără intermediarii care pot denatura mesajul. De asemenea, îi rugăm frumos să le citească cu atenţie, cu speranţa că vor înţelege profunzimea mişcării civice care s-a ridicat în România.
În al doilea rând, solicităm să ni se comunice punctul de vedere al partidului/instituţiei pe care o reprezentă şi măsurile avute în vedere pentru fiecare dintre temele principale menţionate mai sus", se arată pe pagina de Facebook a evenimentului
Redăm câteva dintre mesajele cu cea mai mare frecvenţă
-
respectaţi promisiunile, nu lucraţi doar în folosul vostru;
-
să vă gândiţi mai întâi la popor şi în ultimul rând la voi!;
-
nu ne testaţi răbdarea/nu întindeţi coarda;
-
rezistăm, existăm ca cetăţeni implicaţi;
-
utilizaţi ideile din societate; existăm!;
-
continuăm protestele;
-
stop măsurilor anti-demonstranţi;
-
vrem responsabilitate;
-
refuzăm hoţia; nu sunteţi doriţi.
Întrebările puse de EII partidelor au fost:
1. Care este poziţia partidului dvs. în privinţa celor 8 teme majore solicitate de cetăţenii respondenţi?
2. Prin ce anume este susţinută/demonstrată poziţia declarată?
3. Intenţionaţi să susţineţi implementarea cerinţelor exprimate?
4. Cum vedeţi punerea în practică, ca şi modificări legislative, etape de implementare şi termene de finalizare a cerinţelor cetăţenilor?
Demers cu va urma
Potrivit lui George Macarie, cel ce a dus astăzi Condica la PNL, demersul "Martor, Cetăţean" este unul în trei etape: în prima etapă, mesajele cetăţenilor au fost depuse la sediile partidelor, în etapa a doua reprezentanţii EII îi vor contacta direct (audienţe etc.) pe şefii partidelor şi le vor solicita răspunsuri la întrebările Străzii, pentru a putea urmări apoi modul în care partidele şi respectă ce au spus şefii lor.
A treia etapă, una cu bătaie lungă şi menită a schimba mentalităţi, vizează implicarea a cât mai multor cetăţeni care să îşi contacteze parlamentarul din circumscripţia sa şi să îi adreseze acestuia problemele pe care le vrea rezolvate, iniţiativele care i se par benefice pentru comunitate etc.
Această etapă va fi deosebit de importantă pentru că, pe de o parte, îi va responsabiliza pe aleşi - mulţi dintre ei obişnuiţi ca cetăţenii să fie acei indivizi cărora le dai mici şi bere în campanie după care 4 ani nu mai ştii de ei nimic - iar pe de alta îi va ajuta pe oameni să devină cât mai implicaţi în procesul decizional şi să pună umărul la construirea unei Românii aşa cum şi-o doresc.