Vocea poporului, despre alegeri: Sincer, nu mă convinge nimeni din clasa politică. Votăm răul cel mai mic
alte articole
Se estimează că prezenţa la vot la alegerile parlamentare din 9 decembrie va fi de 49%, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde SRL au realizat, în exclusivitate pentru TVR. Sondajul a fost făcută în perioada 27 noiembrie - 2 decembrie 2012, pe un eşantion de 4.957 de respondenţi, cu vârste de 18 ani şi peste, cu domiciliul în România.
În acest context, un reporter Epoch Times a stat de vorbă cu câţiva bucureşteni pentru a afla care este părerea acestora despre candidaţii la alegerile parlamentare, despre aşteptările pe care le au de la clasa politică şi, nu în ultimul rând, despre cum văd situaţia României după alegeri.
Majoritatea au precizat că vor merge duminică la vot, în schimb mulţi sunt nehotărâţi în legătură cu candidaţii pe care îi vor vota, motivul principal fiind neîncrederea în clasa politică în general şi incapacitatea alianţelor politice de a prezenta în campania electorală un program de guvernare convingător.
“Da, o să mă duc la vot. Doar sunt bătrână trebuie să mă duc. Tineretul nu se duce. Aşa cred eu. Dar dacă se duce, cu atât mai bine, pentru că este vorba despre viitorul lor. Nimeni şi nimic. Nu ştiu. O să văd. Văzând şi făcând. Dacă nu, nu votez, pentru că nu sunt obligată să votez. Mă duc la vot, dar nu sunt obligată să votez. O să văd acolo, la faţa locului, cu cine votez. În general, întotdeauna politica a fost urâtă. Nu m-au convins cu nimic. Îmi pare rău”, a precizat, pentru Epoch Times o doamnă în vârstă de 88 de ani.
“Da, voi vota. Sincer, nu mă convinge nimeni. Votăm ca să ne exprimăm părerea şi votăm răul cel mai mic”, a completat o tânără, studentă la o facultate din Capitală.
Un alt cetăţean se declară nemulţumit de faptul că toţi politicienii din România de mai bine de 22 de ani şi ceva de la Revoluţie nu au în vedere interesul naţional, ci “cum vin la putere, cum se apucă să fure”. Cu toate că nimeni din clasa politică nu l-a convins, bucureşteanul, în vârstă de 77 de ani încă speră că situaţia nu va mai fi la fel şi vor apărea schimbări prin care nivelul de trai al românilor să crească.
“Vreau schimbări legate de pensii şi schimbări legate de furturile care există în ţara asta, pentru că nu se mai termină odată. Nu m-a convins nimeni, pentru ca toţi sunt la fel. Cum vin la putere, cum se apucă să fure. Toţi sunt la fel. Toţi sunt o apă şi-un pământ. Toţi fură. Atunci să ieşim la vot, că doar nu-i lăsăm aşa, să-şi facă de cap. Văd eu cu cine votez. Mă voi hotărî când voi merge la vot. Am în minte pe cineva anume, dar mă mai gândesc”, ne-a declarat Ioan.
Un tânăr bucureştean a adăugat că se duce să voteze pe 9 decembrie pentru că “este dreptul meu pe care mi-l pot exprima”, în ciuda faptului că niciun program de guvernare prezentat de partidele politice nu l-a convins să pună ştampila pe un candidat anume.
O alegătoare: Votez cu USL. Totuşi, simt o dezamăgire profundă faţă de politicieni şi faţă de clasa politică
Pe de altă parte, o doamnă în vârstă de 44 de ani susţine că este hotărâtă să voteze candidaţii propuşi de alianţa USL, pentru că “traiul în România este mai bun, dacă ne gândim la salarii şi pensii”.
Cu toate acestea, întrebată de un reporter Epoch Times dacă USL are măsuri mai bune propuse în programul de guvernare decât Alianţa România Dreaptă, doamna a replicat ”nu ştiu dacă au. Sper să aibă”.
Întrebată dacă PSD şi PNL vor rămâne în alianţă după alegeri, bucureşteanca a precizat că ştie dacă USL va rezista ca alianţă, “mai ales că unii sunt de stânga, alţii de dreapta. Şi întotdeauna alianţele s-au cam destrămat după ce şi-au atins ţelul”. Deşi optează pentru USL, doamna se declară dezamăgită de întreaga clasă politică.
“Simt o dezamăgire profundă faţă de politicieni şi faţă de clasa politică, dar tot sperăm. Ştiţi cum este, că speranţa moare ultima. Ăştia suntem şi noi. Deci tot sperăm că va fi bine. Acum, rămâne de văzut dacă va fi aşa”, a completat, pentru Epoch Times, doamna de 44 de ani.
Un bucureştean: Mă aşteptam la mai mult de la politicieni
Un domn în vârstă de 80 de ani ne-a declarat că va vota duminică, dar că avea aşteptări mai mari de la politicieni. În plus, acesta a adăugat că se aştepta şi ca Frontul Salvării Naţionale (FSN) care a dat “o mână de ajutor atunci, imediat după Revoluţie atunci, imediat după Revoluţie, să se fi retras şi să fi lăsat pe cei tineri”.
“Da, o să merg. Mi-e greu să-mi dau o părere, pentru ca la ceea ce se întâmplă de la Revoluţie încoace (...). Este greu să-mi spun o părere. Mă aşteptam la mai mult. Asta pot să vă spun. Şi mă aşteptam ca cei care au dat o mână de ajutor atunci, imediat după Revoluţie, să se fi retras şi să fi lăsat pe cei tineri. Da, deci cei care au preluat atunci, imediat după Revoluţie puterea, FSN-ul, trebuiau să se retragă. Dacă au zis că ajută ţara, o ajutau un an, doi, trei şi apoi se dădeau la o parte”, a explicat Iancu, un bucureştean de 80 de ani.
MAI mobilizează aproape 60.000 de angajaţi la alegerilor parlamentare din 9 decembrie
Vreau schimbări legate de furturile care există în ţara asta, pentru că nu se mai termină odată. Nu m-a convins nimeni, pentru ca toţi sunt la fel. Toţi sunt la fel. Toţi sunt o apă şi-un pământ. Toţi fură. Atunci să ieşim la vot, că doar nu-i lăsăm aşa, să-şi facă de cap
Mircea Duşa, ministrul Administraţiei şi Internelor, a anunţat, vineri, într-o videoconferinţă cu prefecţii că ministerul va mobiliza aproximativ 60.000 de angajaţi pentru buna desfăşurare a alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie, informează site-ul realitatea.net.
Duşa a declarat că, în ziua alegerilor, vor fi mobilizaţi peste 59.000 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), proveniţi din toate structurile instituţiei.
Un număr de 33.000 dintre aceşti angajaţi vor asigura paza secţiilor şi a buletinelor de vot, în vreme ce restul vor menţine ordinea publică.
"Astăzi (vineri - n.r.) trebuie să se predea, către preşedinţii secţiilor de votare, buletinele de vot şi toate materialele necesare. Poliţia, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră şi Pompierii trebuie să asigure securitatea documentelor până la finalizarea procesului de votare, respectiv momentul predării tuturor documentelor", a completat Mircea Duşa.
Traian Băsescu le cere românilor să îi scrie pe e-mail în legătură cu desemnarea premierului
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că românii îi pot scrie pe adresa sa de e-mail, pe care a comunicat-o public, despre profilul premierului pe care şi-l doresc în urma alegerilor parlamentare de duminică, scrie România TV.
Şeful statului a dat de înţeles că aşteaptă sprijin din mediul politic, cât şi din partea populaţiei României în legătură cu această problemă.
“Aş trece la profilul primului-ministru şi nu fac niciun secret. Nu întâmplător spun acest lucru înainte de ziua alegerilor, pentru ca între timp cu certitudine o să am şi ecourile atât din mediul politic, cât şi de la populaţie, căreia îi transmit din noua adresa mea de mail: traianbasescu@presidency.ro - în engleză din păcate, deci presidency.ro şi este presidency pentru că domeniul preşedinte sau preşedintele era ocupat în 2005, când mi-am făcut adresa de mail”, a explicat Băsescu.
Potrivit şefului statului, viitorul prim-ministru ar trebui să fie un adept al valorilor europene, să nu aibă lucruri ascunse în CV, "să rupă puţin filmul" şi să aibă experienţă în administraţia centrală.
“Profilul primului ministru: nu fac niciun secret că nu întâmplător spun acest lucru înainte de ziua alegerilor. Trebuie să fie un pro-european şi un pro-atlantist, pentru ca acestea sunt interesele naţionale vitale. Sigur, asta nu exclude relaţia cu Rusia, China, India. Dar domiciliul acestei ţări este în UE şi în NATO. Aş vrea ca acel pe care îl voi desemna pentru funcţia de premier, dar şi cel pe care partidele îi vor propune să fie o personalitate loială interesului naţional, pe care sa îl aşeze deasupra intereselor de partid şi de grup. Aş vrea ca cel care va deveni premier să fie un om care a susţinut respectarea deciziilor Constituţiei, a principiilor statului de drept şi a principiilor din UE. Valorile europene să fie un mod de viaţă pentru politicianul care va dori să fie premier”, a conchis Traian Băsescu.
Campania electorală se încheie sâmbătă, la ora 7.00
Conform legii electorale, campania electorală pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului din 9 decembrie se încheie sâmbătă, la ora 07.00, iar orice încălcare a acestei prevederi este sancţionată contravenţional sau penal.
Televiziunilor le este interzis ca la mai puţin de 48 de ore înainte de ziua votării să prezinte sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă, potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea votării.
Continuarea propagandei electorale după ora 07.00 a zilei de sâmbătă, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau un candidat independent se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Şi purtarea, pe durata votării, de către membrii birourilor secţiilor de votare sau de către persoanele acreditate, de ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală se sancţionează cu amendată de la 1.500 la 4.500 lei.