Alegerile din România: Puţine surprize, cu excepţia lui Dan Diaconescu, un 'Berlusconi în varianta românească' (media)

România va putea avea un guvern puternic, cu o largă majoritate în Parlament iar cel care îl va conduce va fi după toate probabilităţile actualul premier Victor Ponta.
Epoch Times România
07.12.2012

România va putea avea un guvern puternic, cu o largă majoritate în Parlament iar cel care îl va conduce va fi după toate probabilităţile actualul premier Victor Ponta. Sigur de acest scenariu este politologul român Alexandru Radu, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii 'Dimitrie Cantemir', fost vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente între 2004 şi 2007 şi autor al cărţii ''Un experiment politic românesc. Alianţa 'Dreptate şi Adevăr PNL-PD', scrie Osservatorio Balcani e Caucaso într-un articol semnat de Daniela Mogavero.

În opinia profesorului Radu, există trei certitudini în tabloul alegerilor legislative din 9 decembrie: victoria USL, continuarea conflictului dintre premierul Ponta şi preşedintele Traian Băsescu şi afirmarea partidului miliardarului Dan Diaconescu, un ''nou Berlusconi'' în varianta românească.

'Cele mai recente sondaje, inclusiv cele comandate de adversarii USL, indică faptul că pentru USL se profilează o victorie cu 50% +1 din locurile din Parlament. În plus, partidul care câştigă alegerile este favorizat de sistemul electoral românesc, prin urmare USL ar obţine o majoritate absolută de locuri, chiar dacă preferinţele de vot ar fi sub 50% (între 45% şi 47% din voturi)'', a subliniat Radu, care a precizat: ''Doresc să subliniez un aspect interesant al sistemului electoral: dacă USL condus de Ponta va obţine majoritatea, numărul de mandate parlamentare va creşte substanţial de la nivelul actual de 471 la peste 500'.

Radu este absolut sigur de o victorie clară pentru coaliţia dintre social-democraţi, liberali şi conservatori, dar în cazul în care majoritatea va fi doar relativă, 'puterea preşedintelui Băsescu va fi întărită'. 'În conformitate cu articolul 103 din Constituţie şeful statului trebuie să desemneze premierul, după consultări cu partidul majoritar sau, în cazul în care nu există un astfel de partid, cu toate partidele din Parlament şi cu candidatul premier care ar putea primi un vot de încredere de la acest spectru parlamentar''.

''Dacă USL nu va obţine o majoritate absolută de locuri, Băsescu ar putea lua în considerare numirea unui candidat al unui partid diferit de cel al lui Ponta. Preşedintele a mai făcut acest lucru în două rânduri: după alegerile din 2008 şi după alegerile prezidenţiale din 2009. În ambele cazuri, însă, cele două partide principale au avut aproximativ acelaşi număr de locuri, 40% fiecare, o situaţie care nu se va întâlni în aceste alegeri'', este de părere politologul român.

Dacă, cu o mare probabilitate, noul premier va fi actualul şef al guvernului, România se va găsi din nou blocată în conflictul dintre puterile statului, care a paralizat ţara pe toată durata anului 2012. 'Războiul dintre Băsescu şi Ponta nu numai că nu s-a încheiat, dar va continua indiferent de rezultatul alegerilor, în cursul celor doi ani de mandat care îi rămân preşedintelui. Conflictul, aşa cum s-a văzut bine în cursul acestui an, este legat de sistemul politic românesc, care conţine în sine o problemă de bază. Rolul pe care şi l-a autoatribuit Băsescu, de preşedinte deţinător al puterii executive, îl pune în dezavantaj pe premier, care se află sub controlul majorităţii parlamentare: aceasta este principala sursă de ciocnire. Obiectivul USL atunci când a venit la putere după protestele populare din primăvara lui 2012 a fost de a forţa demisia preşedintelui Băsescu, care este răspunzător pentru politicile de austeritate dure promovate de guvernul PDL', a subliniat profesorul Radu.

În opinia acestuia, elementele de surpriză vor fi foarte puţine, cu excepţia noii figuri emergente în politica românească, Dan Diaconescu, al cărui partid 'se va situa pe poziţia a treia, chiar dacă scopul magnatului este de a avea o carieră politică similară cu cea a lui Silvio Berlusconi'. Indiferent de rezultatul PP-DD, intrarea acestei formaţiuni în Parlament 'va fi o noutate: primul partid de la căderea comunismului încoace care, imediat după ce a fost creat, reuşeşte să obţină locuri în Parlament', subliniază politologul român.

În plus, Diaconescu ar putea spera să joace un rol în cazul unei majorităţi relative a USL: 'PP-DD ar putea fi un partid-cheie pe care să se bazeze formarea majorităţii parlamentare, chiar dacă orice aliat va trebui să explice ulterior alegătorilor săi alianţa cu un partid populist precum cel al lui Diaconescu. Rolul de ac al balanţei a revenit prin tradiţie URMR, un partid cu mai multă experienţă şi respectabilitate comparativ cu PP-DD', a mai relevat profesorul Radu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor